MENIU

Să respecţi sau nu tradiţiile şi superstiţiile legate de botez?

Tradițiile creștine legate de botez, distinse de superstițiile populare, este bine să fie respectate de ortodocșii practicanți în măsura în care le este indicat de către preot.

De altfel, preoții se dezic de obiceiurile din popor într-o mare măsură, păstrând doar simbolic unele obiceiuri considerate a fi sfinte pentru ceremonia botezului.
 
Astfel, preoții spun că fașa de botez este important să fie albă (dimensiunea nu are nicio relevanță), cruciulița de botez nu trebuie să fie dintr-un material prețios, iar bijuteriile dăruite copilului sau părinților nu au nicio legătură cu Taina Botezului.
 
Cât despre scăldătoarea de a doua zi, sfinții părinți nu încurajează introducerea obiectelor în cădiță cu rol de talisman, însă valideaza obiceiul apei aruncate la rădăcina unui copac, într-un loc curat, deoarece conține sfințenie.

 
Fiecare părinte are libertatea de a decide sub ce formă își introduce copilul în viața lui spirituală. Abaterile de la cutumele religioase și populare nu sunt de condamnat, de vreme ce fiecare are libertatea de a-și alege propria credința. Copilul, la rândul lui, va avea și el dreptul să îmbrățișeze religia în care se regăsește.

Mai multe articole despre:
copil botez superstiţii tradiţii