S-a lansat platforma GovITHub. Cioloș: ”Vrem să aducem capacitatea de inovație și în administrație”
Guvernul vrea să aducă în administrația din România capacitatea de inovație din IT și prin lansarea platformei GovITHub se dorește reunirea unor oameni din domeniu care au curajul să dea o mână de ajutor în administrație, a declarat premierul Dacian Cioloș.
GovITHub este programul guvernamental care își propune să creeze comunitatea celor care cred într-un viitor digital pentru România prin transformarea serviciilor publice cu ajutorul tehnologiei. Un spațiu în care cei cu talent și spirit inovator se intersectează cu cei ce au experiența și rigoarea administrației publice, GovITHub reunește specialiști, antreprenori și factori de decizie cu scopul comun de a rezolva probleme stringente ale serviciilor publice și de a transforma modul în care statul interacționează cu cetățenii și cu mediul antreprenorial, conform ithub.gov.ro.
Specialiști din mediul IT – programatori, designeri, manageri de proiect, antreprenori în domeniu etc., sunt chemați să se alăture decidenților din administația publică centrală pentru a încerca simplificarea interacțiunii cu cetățenii prin digitalizare, dar și pentru a aduce un plus de inovație în acest domeniu dezvoltând servicii noi sau lucrând la îmbunătățirea celor existente.
"Ne-am dat seama că avem nevoie de capacitate inovativă în administrație, capacitate de inovație care să vină din sectorul care, din punctul meu de vedere, s-a dezvoltat cel mai rapid în economia românească, producția de servicii IT. Este chiar impresionant (...) Vorbim de atâta vreme de potențialul agriculturii românești și de cât ar putea să facă pentru Produsul Intern Brut și am avut surpriza plăcută (...) din acest punct de vedere, al dezvoltării serviciilor IT, să văd că, dacă nu mă înșel, nu numai că a egalat aportul agriculturii în Produsul Intern Brut, dar chiar l-a depășit, ceea ce arată capacitatea de a inova și de a evolua a acestui domeniu în România. Și atunci ne-am gândit cum să facem ca să aducem această capacitate de inovație și în administrația din România, să putem arde niște etape și să putem face niște pași mai rapizi înainte", a spus premierul Cioloș la lansarea programului GovITHub, citat de agerpres.ro.
Prim-ministrul a precizat că această platformă are la bază experiențe reușite din domeniul IT.
"Ne-am gândit la acest mecanism pe care îl declanșăm astăzi, pornind și de la experiențe reușite aș spune, individuale, cu câțiva oameni pe care i-am adus în sistem și care nu numai că nu s-au lăsat fagocitați de sistem, dar au reușit pe pozițiile pe care le ocupă să împingă lucrurile înainte. Ne dorim deci să lărgim această experiență, să o formalizăm într-un anumit fel prin această platformă GovITHub, care se dorește a fi o platformă care să reunească oameni care au curajul și care vor avea curajul să facă o pauză, să spun așa, în activitatea lor profesională sau în businessul lor din sectorul privat și să vină să dea o mână de ajutor în administrație, pentru a găsi soluții inovatoare în a rezolva anumite probleme și pentru o mai bună funcționare a administrației și pentru o creștere a calității serviciilor pe care administrația românească le furnizează cetățenilor, pentru mai multă transparență și în modul de lucru al administrației și mai ales pentru a putea continua procesul de simplificare pe care l-am început", a afirmat Cioloș.
Acesta a mai spus că în cadrul programului GovITHub vor fi acordate burse de 2.000 de euro pe lună, timp de șase luni, însă persoanele interesate vor putea lucra și pe bază de voluntariat.
"Asta e ideea acestei platforme: să găsim oameni care sunt dispuși, făcând o pauză în activitatea lor profesională din sectorul privat, să vină să dea o mână de ajutor sau cu o bursă pe care o oferim pentru șase luni, de 2.000 de euro pe lună. Sigur nu e miraculos 2.000 de euro pe lună, dar e cred suficient de stimulativ pentru oameni (...). Poate să vină oricine, dar mă gândesc că pentru un tânăr o experiență în administrație din această perspectivă ar putea fi foarte utilă. (...) Deci, va avea șase luni, cu această bursă de 2.000 de euro pe lună, pentru a crea, pornind de la identificarea unor probleme (...), și de a-și lăsa urmele trecerii prin administrație prin aceste produse pe care le va oferi nu doar administrației, ci și cetățenilor. Deci, va exista această posibilitate prin intermediul burselor sau prin voluntariat, o schemă mai flexibilă, dar care din punctul meu de vedere ar putea avea cel puțin aceeași eficiență. Și sistemul de voluntariat îl testăm în momentul de față și chiar eu am putut să constat că funcționează, avem un astfel de voluntar la Ministrul Mediului, care lucrează pe îmbunătățirea acelei aplicații privind 'Inspectorul Pădurilor'", a adăugat Cioloș.
Premierul a precizat că are certitudinea că, dacă va fi un succes, programul GovITHub va continua indiferent de cine va veni la guvernare.