S-a întâmplat în spațiu, la mii de kilometri de Terra. Ce au instalat pe Stația Spațială?
Stația Spațială Internațională (ISS) este un ansamblu spațial folosesc la comun de mai multe țări din lume pentru diverse experimente. La bordul ISS au loc o serie de experimente și cercetări care au nevoie de internet. Tocmai de aceea era nevoie de un upgrade și acesta a venit recent.
Chiar dacă astronauții de pe Stația Spațială Internațională sunt la zeci de mii de kilometri distanță de Pământ, țin legătura cu oameni de aici. Și pentru asta folosesc internetul. Astfel, o conexiune bună e vitală.
În urmă cu câteva zile, NASA a făcut un update conexiunii din cadrul stației spațiale. A dublat viteza de acces la internet pe care cei de la bordul ISS o vor folosi. Acum, Stația Spațială Internațională se bucură de o viteză de internet de 600 Mbps. Și e mult mai bună decât ce au americanii la ei acasă, de exemplu.
Ce se mai întâmplă pe Stația Spațială, dincolo de conexiune la internet
Experimentele de la bordul SSI se bazează pe transferul de date între stația spațială și cercetătorii de pe Pământ. Odată cu mărirea vitezei de internet, va fi posibilă realizarea unor experimente și demonstrații care nu ar fi fost posibile până acum.
Conexiunea rapidă la internet va fi utilă și pentru o comunicare rapidă și eficientă. Aceasta este absolut necesară pentru a se asigura că date importante din cadrul misiunilor sunt transmise către turnurile de control sau către oamenii de știință de pe Pământ.
George Morrow, director Goddard Space Flight Center din cadrul NASA, a declarat că această îmbunătățire subliniază angajamentul agențiilor spațiale, în special NASA, de a oferi servicii operaționale de calitate înaltă pentru misiunile de explorare.
Sigur, miza e pentru acum, dar și pentru viitor. Canada, Japonia, SUA și Rusia folosesc SSI. Astfel, cursa e mare pentru NASA să demonstreze că își face bine treaba. Iar acum are un avantaj cel puțin printr-un internet mai rapid.