S-a decoperit dovada incontestabilă care a generat Genocidul Armean
Noi dovezi ale masacrului împotriva armenilor din 1915 au fost făcute publice la Ierusalim, după ce au fost ținute secrete aproape un secol. Ele au fost păstrate în arhivele Patriarhiei Armenilor din Ierusalim timp de aproape un secol, fiind inaccesibile pentru oamenii de știință „din motive care nu sunt pe deplin clare”, conform unui comunicat din partea Patriarhiei.
În timp ce guvernul turc a negat deportarea, violurile și asasinarea sistematică a armenilor începând din 1915, care au devenit cunoscute sub numele de Genocidul Armean, în care aproximativ 1,5 milioane de armeni au fost uciși de turcii otomani, probele pierdute au fost recent recuperate dintr-o arhivă din Ierusalim, pe care cercetătorii au numit-o „dovada-cheie” a crimei istorice.
New York Times a anunțat sâmbătă că Taner Akcam, istoric turc de la Universitatea Clark din Worcester, MA, a descoperit o telegramă originală din partea tribunalelor militare care i-au condamnat inițial pe cei care au planificat genocidului. Aceste dovezi cheie nu au fost găsite multă vreme, iar lipsa documentelor originale reprezintă fundamentul negării genocidului de către turci, susține New York Times.
Telegrama codată provine de la Behaeddin Shakir, un înalt oficial otoman, și a fost transmisă unui coleg. În ea se întreabă despre particularitățile privind deportarea și asasinarea armenilor din estul Anatoliei. O copie a acestei telegrame a fost folosită pentru a-l convinge pe Shakir să apeleze la aceste metode de epurare etnică. La scurt timp după ce a fost trimisă, aproape toate documentele originale și mărturiile referitoare la masacru au dispărut, forțând experții să se bazeze pe surse secundare în cercetarea lor pe această temă.
Akcam a găsit fotografiile telegramei originale, aflată în posesia nepotului unui călugăr armean, care nu mai este în viață.
Anul trecut, Comitetul israelian pentru educație, cultură și sport din cadrul Knesset-ului a recunoscut genocidul armean în cadrul .
„Este obligația noastră morală să recunoaștem Holocaustul națiunii armene”, a declarat președintele comisiei MK Ya'acov Margi (Shas).
Georgette Avakian, președinta Comitetului Național Armenian de la Ierusalim, a declarat comisiei Knesset că, după 101 de ani, a venit timpul ca Parlamentul israelian să se alăture parlamentelor din întreaga lume și celor 31 de țări care au recunoscut oficial genocidul armean.