MENIU

S-a confirmat: virusul Zika provoacă microcefalie

Cercetătorii americani au stabilit pentru prima dată cu certitudine că virusul Zika poate provoca microcefalie fetală, potrivit unui studiu publicat miercuri care confirmă ceea ce se suspecta de mai multe luni, informează agenția France Presse (AFP).

"Acum este clar, CDC a ajuns la concluzia că Zika provoacă microcefalie și alte malformații cerebrale severe la făt", a spus dr. Tom Frieden, director al Centers for Disease Control and Prevention (CDC), care a prezentat rezultatele studiului publicat online în revista 'New England Journal of Medicine'.

Autoritățile medicale aveau o puternică prezumție că virusul Zika, transmis în special prin mușcătură de țânțar, ar putea provoca astfel de malformații fetușilor femeilor gravide infectate, dar nu aveau încă o certitudine în acest sens.

Microcefalia se caracterizează prin subdezvoltarea craniului și a creierului, afecțiune care este ireversibilă.

"Sunt încă multe lucruri pe care nu le cunoaștem, dar nu există nici o îndoială, Zika este o cauza a microcefaliei", a spus Frieden.

Potrivit specialistului, studiul este considerat "un punct de cotitură cu privire la această epidemie" care a lovit mai ales America de Sud și, în special, Brazilia unde există peste 1,5 milioane de cazuri, inclusiv multe femei însărcinate, precum și un mare număr de cazuri de microcefalie. În mod normal, până acum această afecțiune a fost destul de rară. Însă de această dată, de la începutul epidemiei în 2015 Brazilia a anunțat 907 de cazuri de microcefalie.

"Această confirmare se bazează pe analiza extinsă a celor mai bune dovezi științifice efectuată de CDC și de alți experți în sănătate maternală, fetală și în boli transmise de țânțari", a spus dr. Frieden, adăugând că cercetarea va continua. "Aceste cercetări epidemiologice, clinice și moleculare au produs, fiecare în parte, date noi pe care le-am adăugat pentru a rezolva puzzle-ul", a explicat specialistul.

Unul dintre aceste studii dat publicității la începutul lunii martie a arătat, în mod special, că Zika atacă și distruge celulele cerebrale umane aflate în dezvoltare în culturile de laborator.

"Înainte nu am cunoscut niciodată o situație în care mușcătura unui țânțar ar putea provoca malformații devastatoare la făt", a mai spus el.

De asemenea, dr. Frieden a afirmat că este nevoie de încă mulți ani pentru a răspunde la întrebări importante cum ar fi perioada sarcinii pe parcursul căreia este mai mare riscul acestei malformații cerebrale.

"Există un efort internațional care a fost angajat cu privire la această problemă și îl vom coordona împreună cu alte țări, cu Organizația Mondială a Sănătății și altele", a adăugat dr. Frieden, citat de AFP.

Mai multe articole despre:
virusul Zika microcefalie microcefalie fetală