MENIU

Ruso-austriecii BLOCHEAZĂ modernizarea aeroportului Satu Mare - AXA care vrea să distrugă România

Ruso-autriecii BLOCHEAZĂ modernizarea aeroportului Satu Mare

România primește o altă lovitură din partea Austrei după eșecul Schengen. Țara noastră riscă să piardă milioane de euro de la Uniunea Eurpeană, după ce Strabag, companie austriacă cu acționariat rusesc, a blocat dezvoltarea Aeroportului Internațional Satu Mare. Compania a contestat rezultatul licitației, deși nu și-a asumat să realizeze lucrările fără să întrerupă activitatea pe aeroport, așa cum au promis firmele românești care au câștigat contractul. În acționariatul austriecilor de la Strabag se află și oligarhul rus, Oleg Deripaska. 

Lucrările de modernizare la Aeroportul Internațional Satu Mare au mari întârzieri, după ce ruso-austriecii au blocat începerea lor. Termenul de finalizare este sfârșitul acestui an, iar România riscă să piardă banii europeni.

Contractul a fost câștigat de Bog\"Art, în asociere cu Drumuri Bihor și UTI, toate companii românești. Avantajul a fost că acestea au promis executarea lucrărilor fără întreruperea activității pe aeroport. La licitație a participat și Strabag, companie austriacă cu acționariat rusesc, care ulterior a depus contestație împotriva deciziei de atribuire a contractului.

Compania austriacă Strabag are în acționariat și un magnat rus, pe Oleg Deripaska. În contexul războiului, rămâne întrebarea de ce vrea firma să blocheze cu orice preț dezvoltarea aeroportului Satu Mare, situat în nordul României.

Strabag nu este la primul scandal. În aprilie anul trecut, compania austriacă a câștigat contractul pentru modernizarea aeroportului Iași, iar la scurt timp a fost acuzată de fraudă cu fonduri europene. Și asta pentru că, deși în contract și-au asumat să realizeze construcția cu stâlpi și grinzi metalice, au folosit grinzi din beton armat, ca să îi coste mai puțin.

Este aceeași firmă care a făcut lucrările de la aeroportul Baia Mare pe o sumă dublă față de cea primită Uniunea Europeană. Fonduri care ulterior s-au pierdut datorită neregulilor constatate în derularea proiectului. 

Mai multe articole despre:
austria satu mare aeroport strabag