Rusia trimite în război delfini din Marea Neagră antrenaţi pentru luptă
Rusia apelează la delfini militari la baza navală din Marea Neagră, pentru a se proteja de un atac subacvatic. Institutul Naval al SUA a analizat imaginile din satelit ale bazei navale din portul Sevastopol și a concluzionat că două țarcuri pentru delfini au fost mutate la bază în februarie, la începutul invaziei în Ucraina.
Specialiștii spun că Rusia are o istorie de antrenament de delfini în scopuri militare, folosind mamiferul acvatic pentru a recupera obiecte sau a descuraja scafandrii inamici.
Ruşii se folosesc de ajutorul delfinilor pentru a detecta vapoare inamice, pentru a livra echipament scufundătorilor şi pentru a detecta minele subacvatice. Institutul Naval al SUA a analizat imaginile din satelit ale bazei navale ruseşti din portul Sevastopol şi a concluzionat că două ţarcuri pentru delfini au fost mutate la această bază în februarie, la începutul invaziei Moscovei asupra Ucrainei.
Mai mult, delfinii sunt capabili de multe misiuni militare: își folosesc sonarul natural pentru a detecta vapoarele inamice, livrează echipament scufundătorilor și pot detecta chiar și minele subacvatice. Potrivit imaginilor din satelit, în 2018, Rusia s-a folosit delfini în timpul războiului din Siria.
Mamiferele marine au fost antrenate la baza navală de la Sevastopol, crucială pentru armata rusă, deoarece se află în vârful sudic al Crimeei, pe care Moscova a capturat-o în 2014.
În timpul Războiului Rece, atât SUA, cât şi Uniunea Sovietică s-au folosit de delfini care au capacităţi de ecolocaţie, ce le permit să detecteze mine.
Programul Sevastopol a fost reînviat în 2012 de marina ucraineană, dar mamiferele au căzut în mâinile Rusiei după invazia Crimeei din 2014. Ucraina a cerut fără succes returnarea animalelor.