MENIU

Rusia și China nu au solicitat autorizația Agenției Europene pentru Medicamente pentru vaccinurile anti-Covid pe care vor să le folosească

Rusia și China nu au solicitat autorizația EMA pentru vaccinurile anti-Covid pe care vor să le folosească

Directorul executiv al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), Emer Cooke, a menționat, miercuri, că Rusia și China nu au solicitat aprobarea din partea instituției pentru vaccinurile lor împotriva noului coronavirus. Precizarea vine în contextul în care cele două țări au aprobat mai multe vaccinuri pentru utilizarea de urgență. 

”Deocamdată nu au solicitat autorizaţia pentru vaccinurile lor. Dacă o fac, vom studia datele”, a răspuns Cooke, întrebată despre vaccinurile dezvoltate de cele două țări. 

În ceea ce privește acuzațiile că Agenția s-ar afla sub presiune politică pentru autorizarea vaccinurilor dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Moderna, directorul executiv al EMA a transmis că singura presiune este cea științifică. ”Vrem să fim siguri că vom face ceea ce este mai bun pentru cetăţeni”, a adăugat Cooke. 
Potrivit acesteia, EMA ar putea finaliza analizarea vaccinului produs de Pfizer/BioNTech până pe 29 decembrie, iar a vaccinului Moderna, până pe 12 ianuarie. 

Faptul că vaccinurile pentru Covid-19 au o eficacitate de 90% este ”o veste foarte bună, dar aceasta este analiza companiilor”. ”Autorităţile europene trebuie să confirme că studiile efectuate până acum sunt suficiente”, a dat asigurări reprezentantul EMA.

China a aprobat pentru utilizarea de urgență trei vaccinuri-candidat, dezvoltate de Sinovac şi compania de stat Sinopharm. De asemenea, Rusia a acordat aprobarea de reglementare pentru vaccinul anti-Covid Sputnik-V înainte ca studiile la scară largă să fie complete. Acest lucru a provocat dubii în rândul oamenilor de știință și al medicilor privind siguranţa şi eficacitatea produsului, amintește Agerpres.