MENIU

Rusia se afundă tot mai rău în criză. Şoc valutar pentru rublă UPDATE

Moscova, în declin

Până acum doi ani, Moscova era cotată drept unul dintre cele mai scumpe orașe ale lumii, prețul unei locuințe în capitală Rusiei ajungând la sume exorbitante. Criza din Rusia a schimbat, între timp, situaţia cu 180 de grade. UPDATE: Rubla s-a depreciat miercuri cu 2,8%, la un minim record faţă de dolar.

Rusia pare să se afunde tot mai mult în criză generată de prăbușirea prețului petrolului și regimul de sancțiuni economice dictat de Occident pentru implicarea Moscovei în criză din Ucraina.

UPDATE. Rubla s-a depreciat miercuri cu 2,8%, la un minim record faţă de dolar, pe fondul declinului cotaţiilor petrolului, care erodează veniturile bugetare ale Rusiei într-o perioadă în care economia este în recesiune, transmite Mediafax.

Rubla s-a depreciat în această lună mai mult decât oricare altă monedă, cu 9%, în timp ce preţul petrolului Brent a scăzut cu 25%.

Piață imobiliară din Moscova este sectorul care a resimțit cel mai mult condițiile economice din ce în ce mai vitrege în care se scaldă Rusia, vânzările scăzând cu aproape o treime în cursul anului trecut, informează Business24.ro.

De la declanșarea crizei economice însă, Moscova a coborât abrupt de pe poziția a nouă pe locul 50 în clasamentul celor mai scumpe orașe de pe glob.

Declinul a fost marcat și de o scădere a tranzacțiilor pe piață imobiliară, anul trecut vânzându-se doar 113.000 de apartamente mai vechi, cu 49.000 mai puține față de anul 2014.

Prăbușirea pieței imobiliare din capitală Rusiei a survenit pe fondul deprecierii continue a rublei, în acest moment cursul de schimb rublă/euro fiind la un minim istoric.

Pe anul în curs, declinul sectorului imobiliar din Rusia este de așteptat să continue, experții FMI prognozând o contracție economică de 1%, că urmare a prețului redus al petrolului.

Prognoza anterioară emisă de economiștii Fondului menționa o scădere a economiei din Rusia de doar 0,6% pe anul în curs.

Mai multe articole despre:
Rusia criză economică