MENIU

Rusia, schimbări majore în educație. Studenții nu vor mai putea studia sau lucra în afară

Sursa foto: Arhivă

Rusia este pregătită să renunțe la acordul ce standardizează învățământul superior în Europa, astfel riscând ca studenții ruși să nu mai poată lucra în Europa.

Ministrul rus al Științelor și Învățământului Superior, Valeri Falkov, a anunțat marți că statul va înlocui cadrul internațional recunoscut ca fiind Procesul Bologna cu un nou sistem făcut să îndeplinească „interesele naționale” , transmite The Moscow Times.

„Sistemul Bologna ar trebui tratat ca o stare apusă”, a declarat Falkov pentru cotidianul de afaceri Kommersant, deși nu a indicat un interval de timp pentru ieșirea Rusiei din standardul european.

„Viitorul aparține propriului nostru sistem de educație unic, care ar trebuie bazat pe interesele economiei naționale și pe oportunitățile maxime pentru fiecare student”, a mai spus acesta.

Actualmente recunoscut în 49 de țări, Procesul Bologna a fost lansat în 1999 pentru a creea un standard universal de învățământ superior în Europa. Rusia a fost de acord cu procesul voluntar în 2003, înlocuind diplomele „de specialitate” din era sovietică cu un sistem de două niveluri de diplome de licență de patru ani și calificări opționale post-universitare de doi ani în 2009.

Anunțul lui Falkov a marcat o schimbare de ton față de acum doar două luni, când Ministerul Științelor și Învățământului Superior a mustrat câțiva oficiali ruși de rang înalt care au cerut înlocuirea Bologna în mijlocul rupturii cu Occidentul privind invazia din Ucraina.