MENIU

Rusia, RIPOSTĂ la sancțiunile americane. Diplomați EXPULZAȚI - val de amenințări

Vladimir Putin

Noile sancțiuni impuse de SUA Rusiei nu rămân fără răspuns. La o zi după ce au fost anunțate, Moscova a decis expulzarea a zece diplomați americani. În plus, ambasadorului John Sullivan i-a fost recomandat să revină la Washington pentru ”consultări aprofundate”. 

”Zece diplomaţi au fost incluşi pe lista care ne-a fost transmisă împreună cu cererea ca ei să părăsească SUA. Noi vom răspunde acestei măsuri în manieră reciprocă şi cerem unui număr de zece diplomaţi americani să părăsească ţara noastră”, a declarat ministrul de Externe, Serghei Lavrov. Oficialul rus a adăugat că i-a ”recomandat” ambasadorului SUA la Moscova, John Sullivan, să revină la Washington pentru ”consultări aprofundate şi serioase”. 

Mai mult, Lavrov a menţionat o serie de măsuri de represalii, precum interdicţia ca reprezentanţele diplomatice americane în Rusia să angajeze cetăţeni ruşi sau ai altor ţări şi o înăsprire a restricţiilor pentru deplasările diplomaţilor americani pe teritoriul țării sale. 

SUA impun noi sancțiuni Rusiei - 10 diplomați, EXPULZAȚI. Decizia, susținută de NATO

Ministrul rus de Externe a amenințat și că Moscova examinează posibile măsuri ”dureroase” care vizează anumite afaceri americane în Rusia, precizând că, deocamdată, acestea sunt păstrate ”în rezervă”. În schimb, activitatea fondurilor americane şi a ONG-urilor ”care, în realitate, se amestecă deschis în afacerile interne ale Rusiei” va fi oprită. 

Oficialul rus a anunţat şi expulzarea a cinci diplomaţi polonezi, tot ca măsură reciprocă de răspuns.

UE intervine în conflictul SUA - Rusia. Statele membre SUSȚIN demersul lui Joe Biden - Mesajul României

Trezoreria americană le-a interzis instituţiilor financiare americane să cumpere direct datorie emisă de Rusia după data de 14 iunie şi a sancţionat 32 de entităţi şi persoane acuzate că au încercat, în numele guvernului rus, ”să influenţeze alegerile prezidenţiale din 2020 din SUA”. Sunt, de asemenea, sancţionate şase societăţi tehnologice ruse acuzate de susţinerea activităţilor cibernetice ale serviciilor de informaţii de la Moscova, potrivit Agerpres. 

În pofida tensiunilor, la începutul săptămânii, Biden i-a propus omologului său rus, Vladimir Putin, se se întâlnească la un summit care să se desfăşoare într-o ţară terţă.