MENIU

Rusia, LOVITĂ dur de Germania: Rămâne fără gazoductul Nord Stream 2 - Anunțul cancelarului Olaf Scholz

Gazoductul Nord Stream 2

Germania a anunțat că NU va autoriza funcționarea gazoductului Nord Stream 2. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ceruse, tot marți, cu câteva ore înainte, oprirea imediată a acestuia, ca sancțiune dură împotriva Rusiei după ce a declarat independente regiunile separatiste din estul țării.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că gazoductul Nord Stream 2, care ar urma să aducă gaze rusești în Germania ocolind Ucraina, ”nu poate continua”.

Scholz a anunțat că a oprit procedura administrativă de autorizare a gazoductului. Conducta de gaze e gata încă din luna septembrie 2021, dar nu este operațional. Era așteptată o ultimă certificare de funcționare.

Ucraina și alte state est-europene au criticat constant Germania că prin intermediul Nord Stream 2  își mărește dependența de gazele rusești, ceea ce îi limitează considerabil libertatea de mișcare politică în relația cu Kremlinul.

„Sună tehnic, dar este pasul administrativ necesar, astfel încât să nu existe autorizarea conductei și, fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate să înceapă să funcționeze”, a spus Scholz, la Berlin, potrivit Deutsche Welle.

Cancelarul german a tot amenințat cu această măsură dacă Rusia face pasul decisiv în a declanșa conflictul cu Ucraina. Germania este principalul importator european de gaz din Rusia.

Gazoductul Nord Stream 2 și disputele dintre Occident și Europa de Est

Adversarii gazoductului Nord Stream 2, mai ales ţările din Europa de Est, resping atât Nord Stream 1 cât şi 2 fiindcă văd în aceste conducte un puternic instrument de politică externă. În opinia lor, Rusia urmăreşte astfel să ocolească Polonia şi Ucraina, prin care a tranzitat până acum foarte mult gaz rusesc spre Occident, scrie Deutsche Welle într-o analiză.

Conducta de 10 miliarde de euro urma să transporte 55 de miliarde de metri cubi de gaze naturale anual din Rusia în Europa. Este deținută de gigantul rus Gazprom, companie de stat.

Din societatea de proiect Nord Stream 2 AG au făcut parte şi cinci concerne energetice europene:  OMV din Austria, compania britanico-olandeză Shell, concernul francez Engie şi firmele germane Uniper şi Wintershall. Cele cinci concerne implicate au asigurat finanţarea a 50 la sută din investiţia iniţială, adică 8 miliarde de euro. După ce fosta administrație americană Trump a fost împotriva proiectulu igazoductului, cel puţin 18 companii europene şi-au sistat activităţile în cadrul proiectului. 

Conductele  Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 au o lungime de aproximativ 1230 de kilometri şi traversează Marea Baltică. Fiecare are o capacitate de transport anuală de 55 de miliarde de metri cubi de gaz metan.