MENIU

Rusia face manevre militare în Transnistria. Au fost folosite lansatoare de grenade

Exercițiu militar al Rusiei în Transnistria (foto: function.mil.ru)

Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria a efectuat, marţi, noi exerciţii militare privind antrenarea în camuflarea deplasărilor de trupe şi tiruri cu lansatoare de rachete. În cadrul manevrelor au fost folosite lansatoare de grenade.

Potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării, militarii au simulat trageri cu lansatoare automate de grenade AGS-17 asupra țintelor care imitau înaintarea infanteriei și echipamentului militar inamic, a transmis deschide.md.

O atenție deosebită a fost acordată atingerii țintelor mici situate la distanțe maxime.

De precizat că exercițiile vin în contextul în care serviciile de informaţii militare ucrainene au acuzat luna trecuta serviciile de securitate ruse că ar pregăti un fel de "provocare" nespecificată împotriva militarilor ruşi din regiune, pentru a da vina pe Ucraina.

Exerciții ale militarilor ruși s-au desfășurat și pe întreg parcursul lunii ianuarie pe tritoriul din stânga Nistrului.

Pe 26 ianuarie, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a afirmat că Rusia ar trebui să-şi retragă trupele din R. Moldova şi a reafirmat că NATO va lua toate măsurile necesare pentru a-și proteja aliaţii.

Transnistria, a cărei populație de 500.000 de locuitori este o treime etnici ruși și o treime moldoveni, a căutat să se alăture Rusiei de când s-a despărțit de Moldova, în 1990.

Un mic contingent de aproximativ 400 de soldați ruși de menținere a păcii este desfășurat într-o zonă demilitarizată, iar alți aproximativ 1.000 sunt însărcinați cu paza muniției la un depozit de arme transnistrean dezafectat, potrivit estimărilor presei.