Rusia este îngrijorată de abordarea Occidentului faţă de criza nord-coreeană
Viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, a declarat, sâmbătă, că planurile SUA de a înăspri sancţiunile împotriva Coreei de Nord nu vor da roade, adăugând că este vital ca toate părţile să se angajeze într-un dialog pentru obţinerea păcii, relatează site-ul agenţiei Sputnik.
Rusia este îngrijorată de abordarea Occidentului faţă de criza nord-coreeană, care este copleşită de "politica de presiune", susţine Riabkov, adăugând că este regretabil că Washingtonul şi Phenianul continuă să aibă precondiţii care întârzie începerea dialogului.
"Situaţiile în care logica măsurilor practice în domeniul militar, fie că vorbim despre testele nucleare sau cu rachete balistice efectuate de Coreea de Nord sau despre exerciţiile desfăşurate de SUA şi aliaţii săi, toate conduc la acelaşi rezultat - procesul politic nu avansează, circumstanţele se înrăutăţesc, situaţia este într-un impas, cu riscul unei escaladări necontrolate", a spus Serghei Riabkov.
Viceministrul rus de Externe apreciază că activităţile militare ale ambelor părţi aflate în conflict în Peninsula Coreeană împiedică procesul de pace. Referindu-se la modalităţi de reducere a tensiunilor, Riabkov a spus că disponibilitatea de a discuta şi "reţinerea din partea ambelor părţi" ar putea contribui la "remedierea situaţiei foarte periculoase".
Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a declarat, vineri, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU pe tema crizei nord-coreene, că este necesară "o încetare susţinută a comportamentului ameninţător al Coreei de Nord" înainte de a se putea iniţia un dialog între Washington şi Phenian.
La 29 noiembrie, Coreea de Nord a anunţat că a testat cu succes o nouă rachetă balistică intercontinentală care poate transporta un focos nuclear către orice ţintă din Statele Unite ale Americii. Serviciile de informaţii sud-coreene nu exclud posibilitatea unui nou test nuclear din partea Coreei de Nord.
Coreea de Nord este vizată de sancţiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU încă din 2006, din cauza dezvoltării programelor nucleare şi cu rachete balistice.