MENIU

Rusia dă vina pe Statele Unite că este prea cald

Moscova

Un deputat rus dă vina pe americani pentru vremea deosebit de caldă din această iarnă din federație și susține că SUA ar fi folosit „arma climatică” împotriva Rusiei.


Aleksei Juravliov, deputat în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus), susţine că SUA sunt responsabile pentru lipsa zăpezii şi vremea neobişnuit de călduroasă din această iarnă în Rusia. Acesta spune că Statele Unite au utilizat 'arma climatică' împotriva Federaţiei Ruse, informează RIA Novosti, citată de Agerpres. Juravliov este membru în partidul naționalist Rodina (Patria), înființat în 2003 de fostul vicepremier și actualul președinte al Agenției Spațiale a Federației Ruse Dimitri Rogozin. 

„Teoria” atacului climatic al SUA asupra Rusiei nu este nouă. Și în 2010, deputați ai Dumei de Stat au spus că vremea caniculară este consecința atacării climatice americane pe teritoriul federației. La 24 iulie 2010, la Moscova au fost înregistrate temperaturi-record pentru vară, de 36,7 grade Celsius.

„Este posibil şi aşa ceva, întrucât America foloseşte astăzi tot ce se poate din domeniul tehnologiilor avansate”, a declarat Juravliov marţi seara la postul de radio local 'Govorit Moskva', adăugând că 'armele climatice nu pot fi folosite doar împotriva, de exemplu, a Rusiei, ele vizând întreaga lume', dar evident că Rusia are de suferit cel mai mult de pe urma lor.

Parlamentarul rus este convins că încălzirea neobişnuită din această iarnă nu este o simplă întâmplare.

„Ştim că ei (americanii) au utilizat în Vietnam pentru prima oară arma climatică. Dezvoltarea acesteia este în curs de desfăşurare, deşi este interzisă, dar cu siguranţă are loc”, a mai spus Juravliov, potrivit căruia Washingtonul îşi maschează 'arma climatică' sub umbrela unor cercetări ştiinţifice.

2019 a fost CEL MAI CĂLDUROS AN în Rusia. Cea mai călduroasă iarnă din Rusia. Este pentru prima dată după 133 de ani când capitala Rusiei nu este acoperită de zăpadă în această perioadă a anului. Încă din luna decembrie a anului trecut, meteorologii anunțau temperaturi chiar și mai ridicate, iar la Moscova au înflorit ghioceii. Un locuitor din Siberia a dat în glumă un anunţ, pe un site de mică publicitate, cu zăpadă naturală de vânzare, la preţ redus, pentru moscoviţi. 

Pe 18 decembrie 2019, când în alți ani zăpada acoperea Moscova iar de acoperișuri atârnau țurțuri, în capitala Rusiei erau 6 grade Celsius. Cu 12 grade mai mult decât era normal. A fost depășit astfel recordul celei mai călduroase zile de 18 decembrie, înregistrată în 1886, cînd au fost înregistrate 5,3 grade Celsius, potrivit centrului Fobos de meteorologie. 

Temperatura anuală medie înregistrată la Moscova în 2019 a bătut un precedent record de căldură cu 0,3°C şi s-a stabilit la +7,6-7,7°C, un fenomen observat la la scară mondială, pe fondul modificărilor climatice. 

În decembrie 2019, primăria Moscovei a adus zăpadă proaspătă din locuri în care s-a acumulat către zone din centru, pentru a crea o pistă de snowboard înainte de sărbătorile de la sfârşitului anului. 

Potrivit expertului centrului de meteorologie 'Fobos' din Moscova, Evgheni Tişkoveţ, această iarnă pare să fie cea mai călduroasă din întreaga perioadă de când se fac observaţii meteorologice. În Rusia, în ianuarie, temperatura aerului va fi cu 4-6 grade mai mare decât în mod normal, iar în februarie această cifră va fi depăşită cu 3-4 grade.

Cu toate acestea, Tişkoveţ a persiflat declaraţia parlamentarului rus, argumentând că, anul trecut, SUA au suferit cele mai mari daune economice pe plan mondial din cauza anomaliilor hidrometeorologice. Valoarea pierderilor era estimată, conform unor surse americane, la cel puţin 25 de miliarde de dolari, a indicat el. 'Prostii! Un nonsens', a reacţionat tranşant acesta, la fel ca mulţi alţi meteorologi ruşi, citaţi de ziarul Komsomolskaia Pravda.

În acest context, expertul Centrului hidrometeorologic rus, Roman Vilfand, spune că declaraţia parlamentului din Duma de Stat este ecoul unor remarci similare ale unor senatori americani, dintre care unii au văzut 'mâna Moscovei' în cazul cicloanelor din Oceanul Atlantic care s-au abătut recent asupra teritoriul Statelor Unite, conform Komsomolskaia Pravda, citată de Agerpres.

Mai multe articole despre: