MENIU

Rusia cere SUA să distrugă scutul anti-rachetă din România. Reacția MAE

Rusia cere SUA să distrugă sistemul balistic din România

Rusia cere oficial SUA să distrugă sistemele balistice din România, precum și dronele de atac, transmite Reuters. Ambasadorul Rusiei la București ar putea fi convocat urgent la Ministerul Afacerilor Externe.

Ministerul Apărării din Rusia a anunțat joi că Statele Unite ar trebui să distrugă sistemele de lansare destinate apărării antirachetă MK-41 amplasate în România pentru a permite reîntoarcerea la Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, denunțat zilele trecute.

Rusia spune că Washingtonul ar trebui să distrugă, de asemenea, dronele de atac, din același motiv.

Ministerul a mai transmis că a convocat atașatul militar al ambasadei SUA să-i înmâneze o notă care să conțină cererea Moscovei.

Rusia a suspendat Tratatul privind intermedierea forțelor nucleare (INF) în acest week-end, după ce Washingtonul a anunțat că se va retrage în șase luni dacă Rusia nu renunță la încălcarea prevederilor din tratat.

Moscova a negat întotdeauna că ar fi încălcat tratatul existent din epoca Războiului Rece.

Prima reacție a MAE român

La scurt timp după anunțul Moscovei, ministrul de Externe de la București, Teodor Meleșcanu a declarat că vineri va pregăti un răspuns adecvat, alături de aliații din NATO.

În plus, Teodor Meleșcanu nu exclude să îl convoace la MAE pe ambasadorul rus, pentru explicații pe această temă.

Meleșcanu consideră că actuală solicitare a Moscovei legată de scutul de la Deveselu "este una din modalitățile prin care Federația Rusă caută argumente prin care să își justifice producția de rachete supersonice care creează un pericol real, și nu vorbesc doar pentru România. Rază lor de acțiune merge până în zonă Germaniei".

Ce alte măsuri propune Rusia Statelor Unite pentru menţinerea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare

„Ministerul rus al Apărării invită partea americană, în perioada premergătoare anulării Tratatului INF, să ia măsurile necesare pentru revenirea la respectarea strictă a acordului prin distrugerea sistemelor de lansare terestre MK-41 dezvoltate pentru lansarea de rachete Tomahawk, a rachetelor cu raze de acţiune scurtă şi medie şi a dronelor militare care intră sub incidenţa Tratatului", a comunicat joi seară Ministerul rus al Apărării.

„Ataşatul militar al Ambasadei SUA din Moscova a fost invitat la Ministerul rus al Apărării pentru a i se înmâna o notificare", a precizat instituţia, conform agenţiei de presă Tass.

Alianţa Nord-Atlantică are propria responsabilitate pentru încălcarea Tratatului INF prin instalarea sistemelor balistice americane în România şi Polonia, a acuzat luni seară Administraţia Rusiei, îndemnând ţările din Europa să evite transformarea continentului în spaţiu de confruntare militară. "Din nefericire, state membre NATO au demonstrat că nu sunt pregătite pentru un dialog substanţial pe tema sistemelor balistice Mk-41, care sunt amplasate în România şi urmează să fie amplasate în Polonia anul viitor prin încălcarea Tratatului INF. Aceste instalaţii fac parte din sistemul balistic NATO, astfel că Alianţa este responsabilă direct de distrugerea Tratatului INF", a comunicat luni seară Ministerul rus de Externe.

„Dacă aliaţii europeni ai Statelor Unite sunt într-adevăr interesaţi să menţină un control al armamentului eficient la nivel internaţional, dacă sunt interesaţi de neproliferare şi dezarmare, atunci nu ar trebui să urmeze orbeşte politicile SUA care au rolul dobândirii supremaţiei militare. În schimb, ar trebui să respecte interesele fundamentale de securitate şi să evite ca Europa să fie transformată din nou într-un spaţiu de confruntare militară, lucru care inevitabil se va întâmpla dacă Statele Unite încep amplasarea acestor tipuri de rachete", a precizat Ministerul rus de Externe.

Rusia a anunţat sâmbătă suspendarea obligaţiilor asumate prin Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), ca reacţie la decizia similară a Administraţiei Donald Trump. Administraţia Vladimir Putin a anunţat că îşi rezervă dreptul de a lua măsurile adecvate ca reacţie la decizia Statelor Unite de suspendare a obligaţiilor asumate în cadrul Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF). "Moscova îşi rezervă dreptul de a adopta reacţii corespunzătoare şi măsuri de ripostă" după retragerea SUA din Tratatul INF. "Este normal să fie luate astfel de măsuri", a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Mai multe articole despre:
Rusia Vladimir Putin Deveselu