Rusia, AVERTIZATĂ de UE, pentru anexarea ILEGALĂ a peninsulei Crimeea - Mesaj pentru Vladimir Putin
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a avertizat că Uniunea Europeană nu recunoaște ”anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea și a Sevastopolului”. Diplomatul european a mai transmis, luni, din nou, că UE va rămâne fermă ”în fața oricărei violări a dreptului internațional”. Mesajul a fost transmis cu ocazia lansării Platformei Crimeea la Kiev.
De asemenea, președintele Consiliului European a dat asigurări că Uniunea Europeană ”va continua să sprijine poporul ucrainean pe calea unui viitor stabil și prosper”, reiterând că ”Ucraina nu va fi niciodată singură”.
Integritatea teritorială a Ucrainei este tema centrală a summitului ”Platforma Crimeea”, lansată luni, la Kiev, în prezența mai multor șefi de stat și de guvern și a reprezentanților UE și NATO, printre care și a premierului României, Florin Cîțu.
Ucraina a anunțat crearea acestei platforme din luna februarie, lansată cu doar o zi înainte de celebrarea a 30 de ani de la proclamarea independenței. Scopul pe termen lung al platformei este eliberarea peninsulei de sub ocupaţia Rusiei şi revenirea sa la Ucraina.
”Crimeea este Ucraina. Sunt bucuros să particip, alături de voi, la primul summit al <<Platformei Crimeea>> în ajunul celebrării a 30 de ani de la proclamarea independenței. Independență înseamnă suveranitate, integritate teritorială în limitele granițelor recunoscute la nivel internațional”, a transmis oficialul european în intervenția sa la summitul ”Platforma Crimeea”, un mecanism internațional de consultare și comunicare lansat de Ucraina cu o zi înainte de celebrarea Zilei Intedependenței al cărui scop pe termen lung este obţinerea eliberării peninsulei de sub ocupaţia Rusiei şi revenirea sa la Ucraina.
Charles Michel a amintit de sancțiunile pe care Uniunea Europeană le-a impus împotriva Rusiei ca urmare a ”anexării ilegale a Peninsulei Crimeea”, gest pe care l-a calificat drept ”un afront la adresa ordinii internaționale”.
”Astfel de acțiuni ilegale au și vor continua să aibă un cost greu de suportat: măsurile restrictive impuse de UE și consolidate în mod regulat începând cu 2014 demonstrează clar acest lucru. Aceste măsuri sunt completate de orientări cuprinzătoare care restricționează activitățile UE în peninsulă: scopul nostru este să ne asigurăm că anexarea ilegală nu va fi în niciun fel legitimată. După cum știți, UE a instituit, de asemenea, măsuri de atenuare a consecințelor anexării pentru Ucraina, cu accent pe regiunile ucrainene adiacente Crimeei. Acestea fac parte din sprijinul fără precedent pe care îl acordăm Ucrainei în general și în contextul ambițiosului nostru acord de asociere: din 2014, UE a alocat țării dumneavoastră peste 16 miliarde de euro”, a mai explicat oficialul european, potrivit comunicatului de presă al Consiliului European.
Crimeea a fost anexată prin forță de președintele Vladimir Putin în martie 2014 după ce a aprobat tratatul care a oficializat modificarea hărții Europei.
„Crimeea a fost întotdeauna şi rămâne parte integrantă a Rusiei”, a spus președintele rus, la finalul discursului de o oră după o intrare triumfală în Parlamentul rus.
„Înaintez Parlamentului şi îi cer să ia în considerare legea constituţională care prevede acceptarea în Rusia a două noi teritorii ale Federaţiei - Republica Crimeea şi oraşul Sevastopol”, a mai declarat liderul de la Kremlin, pe 18 martie 2014, la o lună de la intrarea trupelor speciale rusești pe teritoriul Ucrainei, în Crimeea, pentru apărarea obiectivelor rusești. .
Ulterior, Vladimir Putin a aprobat tratatul prin care Peninsula Crimeea devenea parte a Rusiei.