MENIU

Rusia apără Coreea de Nord în Consiliul de Securitate al ONU

Kim Jong-un

Rusia a blocat joi la ONU un proiect de declaraţie al SUA în favoarea unor "măsuri semnificative" împotriva Coreii de Nord, care a lansat pentru prima oară marţi o rachetă intercontinentală, potrivit unor diplomaţi citaţi de AFP.

SUA, care doreau miercuri noi sancţiuni împotriva Coreii de Nord, au făcut să circule acest proiect de declaraţie pentru a-l prezenta celor 15 ţări membre ale Consiliului de Securitate.

Consiliul de Securitate, aminteşte textul, s-a pus de acord pentru a adopta "noi măsuri semnificative" în cazul unui nou test nuclear sau cu rachetă balistică, caz în care instanţa executivă a ONU "ar începe să lucreze imediat la aceste măsuri".

Rusia a blocat textul, argumentând că nu s-a verificat dacă a fost vorba de o rachetă intercontinentală, a relatat un diplomat din Consiliu.

SUA şi ONU au afirmat că racheta Hwasong-14, lansată marţi, avea o rază de acţiune intercontinentală.

Textul condamnă, între altele, ferm testul de rachetă, pregătind calea spre un proiect de rezoluţie care să instituie sancţiuni mai severe împotriva Coreii de Nord.

Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, a declarat miercuri că ea va prezenta un proiect de noi sancţiuni în
zilele următoare. Ea a subliniat că testul cu rachetă nord-coreean constituie o "clară şi netă escaladare militară" din partea Coreii de Nord şi a avertizat că SUA sunt pregătite să-şi utilizeze forţa militară, dar că "ar prefera să nu trebuiască să meargă în această direcţie".

Ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Vladimir Safronkov, a estimat că sancţiunile "nu vor rezolva problema" şi că "orice tentativă de a justifica o soluţie militară este inadmisibilă". "Tentativele de a strangula economic Coreea de Nord sunt de asemenea inacceptabile, în timp ce milioane de nord-coreeni au nevoie de ajutor umanitar", a adăugat diplomatul rus.

Lansarea reuşită a unei rachete intercontinentale este un succes major pentru regimul de la Phenian, al cărui obiectiv declarat este de a fi în măsură să ameninţe teritoriul continental american cu o lovitură nucleară.

Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a declarat că acest test, la 4 iulie, de Ziua Naţională a SUA, este un "cadou" trimis "ticăloşilor de americani", notează AFP.

Mai multe articole despre:
Coreea de Nord Rusia