MENIU

RUSIA anunță că este gata să negocieze o „soluție pașnică” în războiul pornit în Ucraina - Ce teritorii vrea PUTIN

Vladimir Putin / Foto: Profi Media

Rusia anunță din nou că este gata să negocieze „pașnic” cu Ucraina pentru o soluția „pașnică, la peste 5 luni de când Vladimir Putin a declanșat invazia. 

Rusia este pregătită să negocieze cu Ucraina, dar în propriile sale condiții, anunță Dimitri Peskov de la Kremlin.

„Este adevărat, Rusia este pregătită pentru o soluţie negociată în propriile noastre condiţii', a afirmat Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, în conferinţa sa de presă zilnică.

„Condiţiile Moscovei pentru oprirea acţiunii militare sunt bine cunoscute. Aceste condiţii au fost convenite la Istanbul şi de către negociatorii ambelor părţi. După aceea, partea ucraineană a respins consensul şi a abandonat calea negocierilor”, a adăugat rapid Peskov.

Moscova a fost acuzată de Kiev că mimează negocieri, fără niciun fel de armistiţiu şi o delegaţie puţin reprezentativă trimisă pentru a discuta cu partea ucraineană. Ultima întâlnire în cadrul negocierilor a avut loc la Ankara, în luna martie.

Declarația lui Peskov a venit după ce a fost întrebat despre vizita fostului cancelar german Gerhard Schröder la Moscova, în urma căreia politicianul social-democrat a anunțat că Rusia doreşte o „soluţie negociată” la conflictul cu Ucraina, potrivit EFE şi Interfax, citate de Agerpres.

'Vestea bună este că Kremlinul vrea o soluţie negociată”, a declarat Schröder într-un interviu acordat în exclusivitate pentru săptămânalul 'Stern', în care a confirmat şi faptul că a avut o întâlnire cu preşedintele rus, Vladimir Putin, la Moscova, săptămâna trecută.

Întrebat dacă Schröder, despre care se ştie că este apropiat de preşedintele rus, ar putea media între Rusia şi Ucraina în vederea organizării de noi negocieri, Peskov a declarat că politicianul german nu şi-a exprimat o astfel de dorinţă.

Schröder este puternic contestat de Partidul Social-Democrat din Germania (SPD) pentru legăturile sale din trecut şi prezente cu Vladimir Putin, pe care fostul cancelar german le apără şi susţine că relaţiile cu acesta nu trebuie rupte.

La 24 februarie, Rusia a început invazia pe scară largă în Ucraina, Vladimir Putin denumind-o „operaţiune militară specială”, sub pretextul „denazificării” şi „demilitarizării” ţării vecine, a cărei suveranitate şi integritate teritorială avea obligaţia, de altfel, să le garanteze în virtutea Memorandumului de la Budapesta din 1994, prin care Ucraina renunţase la armele nucleare moştenite de la URSS.

Secretarul Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare de la Kiev, Oleksii Danilov, a declarat recent că armata ucraineană trebuie să obţină mai întâi succesul pe câmpul de luptă înainte ca Kievul şi Moscova să înceapă negocierile pentru a pune capăt războiului, potrivit presei ucrainene.