Rusia, acuzații fără precedent la adresa Curții Europene a Drepturilor Omului: ”Intervine grosolan!”
Rusia intră în conflict și cu CEDO în urma arestării lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al Președintelui Vladimir Putin. Acuzații împotriva Curții Europene a Drepturilor Omului au venit din partea mai multor oficiali, după ce instituția a solicitat eliberarea militantului anticorupție. Moscova reclamă o ”ingerință grosolană” în sistemul său judiciar și ”o campanie de presiune”.
”Este o decizie ilegitimă, o tentativă foarte serioasă de ingerinţă în afacerile judiciare ruse, ceea ce din punctul nostru de vedere este inacceptabil. Graba luării unei astfel de decizii şi evident părtinirea clară în luarea unei astfel de decizii ridică multe întrebări”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
În ciuda acestor critici, oficialul rus a precizat că țara sa nu dorește niciun fel de confruntare și nu ia în calcul retragerea din Consiliul Europei.
Reacția purtătorului de cuvânt vine după o alta, mult mai dură, a ministrului Justiției, Konstantin Ciuicenko. Acesta a transmis că decizie CEDO este ”ceva fără precedent, o intervenţie clară şi grosolană în funcţionarea sistemului judiciar al unei ţări suverane şi, în al doilea rând, este o cerere nefondată şi nelegitimă”. Rezoluția CEDO nu citează ”nicio dovadă şi nicio normă care să permită instanţei să ia această decizie”, a mai spus ministrul. Mai mult, oficialul rus a subliniat că cererea privind eliberarea lui Navalnîi a fost făcută ştiindu-se că nu va putea fi respectată pentru că nu există motive legale, conform legislației din țara sa.
Legislația națională din Rusia va prevala în fața tratatelor internaționale. Decret promulgat de Vladimir Putin
O altă reacție a venit și din partea purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, care a catalogat rezoluția CEDO drept ”un element al campaniei de presiune împotriva Rusiei şi un element de ingerinţă în afacerile sale interne.”
”Este o contradicţie cu dreptul internaţional, ale cărei consecinţe nu le cântăreşte CEDO”, a adăugat aceasta.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a solicitat, miercuri, eliberarea imediată a principalului opozant al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, motivând că viața acestuia este pusă în pericol.
”Curtea a ţinut cont de natura şi amploarea riscului pentru viaţa reclamantului, deliberând în lumina circumstanţelor generale ale detenţiei actuale a reclamantului”, se arată în comunicatul CEDO. Rusia, ca semnatară a Convenţiei europene pentru protecţia drepturilor omului, ”are obligaţia să o respecte”, se arată în rezoluția instituției.