MENIU

Rusia a încălcat, din nou, spațiul aerian al unui stat NATO. Reacții oficiale

Încă un incident între Rusia și NATO. Foto/Profimedia

Un nou incident în care este implicat un dispozitiv al Rusiei în interiorul granițelor unui stat membru NATO. 

Spațiul aerian al Poloniei a fost încălcat de un balon de provenință rusă joi, 20 iunie, pentru mai multe ore. Forțele Armate Poloneze au explicat că balonul lansat de Rusia a intrat pe teritoriul țării în jurul orei 15:30.

„Evaluările preliminare indică faptul că partea rusă a pierdut controlul asupra unuia dintre aerostatele care protejează instalațiile din regiunea Kaliningrad”, a fost anunțul oficial al armatei poloneze.

Identificat drept un aerostat AKV-05 utilizat de Rusia, balonul a fost conceput pentru a efectua recunoaștere și supraveghere pe o rază de 10 kilometri și ar fi ajuns accidental în Polonia.

Reacția la Varșovia a fost pe măsura incidentului, după ce s-a stabilit că obiectul nu reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a Poloniei. Mai mult, autoritățile din Rusia au și anunțat vecinii de incident.

„Autoritățile rusești ne-au informat anterior despre posibilitatea ca obiectul să intre în zonă”, a raportat Comandamentul Operațional al Forțelor Armate Poloneze, citat de Defenseromania.ro.

 

Balonul a părăsit teritoriul Poloniei și a revenit în spațiul aerian rusesc în jurul orei 20:00 în aceeași zi.

În luna mai, Rusia a desfășurat de-a lungul graniței cu Finlanda mai multe astfel de sisteme AKV-05, care includ un balon, un vehicul de control și o stație specială de alimentare cu gaz amplasată pe un șasiu de mașină.

Mai multe articole despre:
balon rusia polonia polonia rusia