Rusaliile catolice de la Șumuleu Ciuc. Unii oameni au venit de la peste 1.000 de kilometri depărtare VIDEO
Numeroase grupuri de pelerini se îndreaptă, sâmbătă dimineață, spre Șumuleu Ciuc, pentru a participa la procesiunea de Rusaliile Catolice. Unii oameni au venit de la peste 1.000 de kilometri ca să fie prezenți la eveniment.
Unii dintre pelerini au plecat de acasă de câteva săptămâni și au parcurs peste o mie de kilometri, pe Via Mariae, un drum spiritual care începe în Mariazell, Austria, și trasează o cruce pe harta Europei Centrale, având că finalitate marea procesiune de Rusaliile catolice din Harghita.
Tot pe jos vin și mulți pelerini din județul Harghita, care înfruntă oboseală pentru a se ruga împreună cu alți credincioși, pentru binele lor și al familiilor lor.
La fel că și în alți ani, aproximativ 2.000 de pelerini vin din Ungaria cu trenuri turistice, puse în circulație cu această ocazie de căile ferate maghiare, ei fiind întâmpinați cu muzică de fanfara în unele localități de pe traseu în care maghiarii sunt majoritari.
Respectând tradiția de secole, o parte dintre credincioșii care vin la pelerinaj se opresc mai întâi la catedrala franciscană de la Șumuleu Ciuc, iar alții au stat toată noaptea în lăcașul de cult, pentru a se ruga la statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.
Totodată, o parte dintre pelerini merg spre altarul în aer liber pe un drum abrupt, denumit „Drumul Crucii”, pe care se află 14 cruci ce simbolizează locurile unde Isus s-a oprit pe Golgota.
La fel că în ultimii ani, la evenimentul religios sunt așteptați să participe și mai mulți oficiali de la Budapesta, toți având calitatea de pelerini.
De la primele orele ale dimineții, străzile din Miercurea-Ciuc au început să se aglomereze, autoturismele și autocarele cu care vin pelerinii fiind parcate în locuri special indicate de organizatori, în zonele periferice ale orașului.
De asemenea, grupuri de pelerini, purtând steaguri religioase, se îndreaptă spre Sumuleu Ciuc rostind rugăciuni și interpretând cântece bisericești.
Totodată, circulația pe mai multe străzi din municipiu aflate în apropierea locului de desfășurare a procesiunii a fost interzisă încă de vineri după-amiază, pentru că pelerinii să poată merge liniștiți către dealul Sumuleu.
Sute de jandarmi, polițiști și pompieri, precum și zeci de echipaje de ambulanță, dar și salvamontiști și voluntari de Cruce Roșie sunt mobilizați pentru bună desfășurare a evenimentului, în zona fiind amplasate mai multe puncte de acordare a asistenței medicale de urgență celor care au probleme de sănătate.
Slujba religioasă va începe la ora 12.30
Potrivit programului făcut public de organizatori, procesiunea către altarul în aer liber, situat în șaua dintre Sumuleul Mare și Sumuleul Mic, va porni la 10.30 din față bisericii franciscane, fiind condusă de un sobor de preoți, care vor purta, împreună cu mai mulți tineri merituoși, Laborumul, steagul sfânt al Sumuleului.
Slujba religioasă va începe la 12.30 și va fi oficiată de episcopul diecezei româno-catolice din orașul ungar Pecs, Felfoldi Laszlo, motto-ul evenimentului fiind „Reînnoiți-vă!”.
Pelerinajul de la Sumuleu Ciuc are o tradiție de peste 450 de ani și are legătură cu un eveniment istoric din anul 1576, când principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, ar fi încercat să le impună credincioșilor româno-catolici din scaunele secuiești Ciuc, Gheorgheni și Cașin religia unitariană.
Oamenii spun că doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni de la Sumuleu Ciuc au reușit să se opună și să-și păstreze credință strămoșească.
De atunci, în fiecare an, în sâmbătă Rusaliilor, catolicii din întreagă lume, majoritatea de limba maghiară, vin în pelerinaj la Biserica Sfintei Fecioare Maria din Sumuleu Ciuc și participa la slujba în aer liber care se oficiază de la un altar situat în șaua dintre Sumuleul Mare și Sumuleul Mic.