MENIU

Rugăciune de Sâmbăta Morților. Se citește pentru sufletele celor adormiți. Ce tradiții trebuie să respecți în memoria celor decedați

Rugăciune de Sâmbăta Morților. Se citește pentru sufletele celor adormiți. Ce tradiții trebuue respectate în această zi închinată în memoria celor plecați la cele veșnice.

Rugăciune de Sâmbăta Morților

„Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu Prea drept! Cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul și Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămoșilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită și i-ai suit în Rai.

Îngroapă păcatele mele și cugetele mele cele rele și viclene, ca să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, și suie mintea mea la cer, ca să mă bucur de Fața Ta. Așa, Doamne, primește umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, și de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima; care împreună cu ucenicii și cu mironosițele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morți și la înălțarea Ta Te-au văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoțit de Sfinții Tăi Îngeri.

Îndură-Te, Doamne, și de cei vii și de cei răposati, pentru rugăciunile Sfinților Tăi, către care zic și eu, nevrednicul: O, fericiți servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetați a vă ruga Lui, ziua și noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greșim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociți pentru noi Darul și ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu știm a-l cere după cuviință. Amin”.

Care este semnificația colivei în tradiția românească. De ce se împarte acest desert cu ocazia Moșilor de Toamnă și nu numai

Tradiții și superstiții de Moșii de toamnă

Tradiția spune că, în această zi de Moșii de toamnă, se aprind lumânări la mormintele rudelor trecute în neființă, pentru a încălzi sufletele celor decedați. Potrivit ritualului și rânduielii bisericii, în această zi se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți.

Se spune că este bine să se aprindă cel puțin două lumânări, pentru a încălzi sufletele celor decedați. Tradiţia mai spune că de Moșii de toamnă e bine să fim împăcaţi cu toţi oamenii, să fim îmbrăcaţi curat, iar femeile să aibă capul acoperit. În popor, în unele zone, încă există credinţa că la Moşii de toamnă sufletele morţilor coboară pe pământ, de aceea se dă de pomană mâncare gătită.

Tradiții și superstiții de Moșii de Toamnă. Ce NU este bine să faci în această zi? Vei avea ghinion tot anul

Aşa cum la Moşii de vară s-au păstrat din bătrâni o serie de superstiţii pentru liniştea răposaţilor, şi la cei de toamnă se respectă datinile populare. În această perioadă nu se circulă noaptea, pentru că sufletele morţilor colindă neîncetat. În popor se spunea că cel mai periculos este să mergi în noaptea din ajun şi de Moși, când sufletele se întorc la morminte şi aşteaptă să meargă la cer.

Pe vremuri, se obișnuia pe la sate să se organizeze hore, iar la oraș, bâlciuri și baluri. De asemenea, se dă de pomană un preparat caracteristic zonei – grâu fiert cu brânză şi unt. În plus, în pachete se pune şi friptură de porc.

Sărbătoarea zilei de 2 noiembrie 2024: Moșii de Toamnă, o zi cu mare încărcătură spirituală. Ce TREBUIE să facă, astăzi, orice creștin

 

Mai multe articole despre:
rugaciune de sambata mortilor religie crestin