MENIU

Rușii vin cu o soluție pentru Grecia: "Sunt mulți bani care vă așteaptă"

Fondurile suverane aparțin unor state

Eșecul negocierilor dintre Grecia și creditorii internaționali - FMI, CE și Banca Mondială - lasă deschisă o portiță pentru căutarea unor soluții alternative de finanțare. 

Grecia ar trebui să își extindă aria în care caută banii prin care să evite intrarea în incapacitate de plată, spune Kirill Dmitriev, șeful fondului suveran al Rusiei. 

Cea mai potrivită soluție alternativă pe care grecii o au la dispoziție ar fi, potrivit expertului rus, fondurile suverane de investiții. Fondurile suverane aparțin unor state și își multiplică banii prin investiții sau împrumuturi.

"Cred că acum e o oportunitate imensă să coopereze cu cele mai bune fonduri suverane din lume. Acestea au un capital enorm și au început să devină mai energice și mai inovative în abordare. Se gândesc cum pot lucra cu parteneri statali și cred că Grecia poate încerca această cale de negociere", a declarat pentru CNBC Dmitriev, CEO al Russian Direct Investment Fund (RDIF).

Dmitriev are experiență în căutarea de surse de finanțare pentru afacerile rusești - RDIF a atras bani din Asia, America de Sud și Orientul Mijlociu.

Ultimul business încheiat este cu mamutul China Construction Bank care acordă 25 de miliarde dolari în investițiile a 70 de concernuri rusești.

Legat de suportul financiar direct pe ruta Moscova-Atena, șeful fondului suveran de 10 miliarde de dolari deținut de statul rus spune că nu este o ipoteză luată în calcul până acum. 

Discuțiile începute sâmbătă la Bruxelles între Grecia și creditorii săi internaționali s-au încheiat duminică, fără a se ajunge la un acord, din cauza unor "divergențe importante" care continuă să existe între cele două părți, a indicat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.

"Propunerile Greciei sunt incomplete", a afirmat acest purtător de cuvânt, adăugând însă că președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, "rămâne convins" că o soluție "poate fi găsită până la sfârșitul lunii", când Grecia trebuie să ramburseze FMI o sumă importantă pe care ar putea să nu fie în măsură să o onoreze.

Pe de altă parte, o sursă din cadrul guvernului grec a calificat cerințele creditorilor Greciei — UE și FMI — ca "iraționale", imputând responsabilitatea eșecului unui acord în special Fondului Monetar Internațional. Potrivit sursei elene, poziția FMI a fost una "intransigentă și dură", întrucât a insistat asupra unor noi tăieri ale pensiilor și asupra creșterii TVA.

Banca Centrală Europeană (BCE) vrea ca Grecia să rămână o țară membră a zonei euro, a declarat economistul șef al BCE într-un interviu acordat unui cotidian austriac, în condițiile în care discuțiile începute sâmbătă la Bruxelles între Grecia și creditorii săi internaționali s-au încheiat duminică fără a se ajunge la un acord, transmite Agerpres.

Întrebat despre apartenența Greciei la zona euro, economistul șef al BCE, Peter Praet, a declarat pentru 'Der Standard': 'Consiliul guvernatorilor BCE vrea ca Grecia să rămână membră a zonei euro'. Consiliul guvernatorilor este instanța care stabilește politica BCE.

De asemenea, Peter Praet a subliniat necesitate încrederii între țările care demarează reforme și cele care le oferă sprijin financiar. 'Atunci când o țară este acceptă să facă un anumit lucru atunci trebuie să implementeze acordul. Cu cât o țară este mai credibilă cu atât creditorii pot fi mai răbdători și pot demonstra mai multă încredere', a spus economistul șef al BCE. 'Dacă un guvern beneficiază de încredere, nu înseamnă foarte mult dacă cifra convenită nu este atinsă cu exactitate într-un an. Problema este că dacă pierzi această încredere, situația devine problematică iar creditorii fac presiuni imediate pentru rezultate', a adăugat Peter Praet.

Yanis Varoufakis consideră încă posibil un acord asupra datoriei

"Un acord poate fi încheiat într-o noapte. Dar cancelarul (Angela Merkel) trebuie să fie acolo", a declarat Yanis Varoufakis pentru cotidianul popular Bild, în timp ce discuțiile dintre Atena și creditorii săi s-au încheiat duminică printr-un nou eșec.

Guvernul condus de Alexis Tsipras vrea să evite un Grexit, o ieșire a Greciei din zona euro, a dat asigurări ministrul elen. "Consider că Grexitul nu este o soluție rezonabilă, dar nu putem exlude totul, așa cum eu nu pot exclude că o cometă va lovi Pământul într-o zi", a mai spus el.

Încă o dată, Yanis Varoufakis a cerut o restructurare a datoriei Atenei. "Numai astfel putem garanta plata unei datorii atât de importante", a afirmat el.

Ministrul a recunoscut, de asemenea, existența unor probleme în administrația fiscală din țara sa, în special în privința TVA. "Știți care este cea mai mare problemă a noastră cu TVA? Aceea că nu suntem în măsură să o încasăm", a declarat el.

Discuțiile dintre Grecia și creditorii săi — UE și FMI — în privința continuării susținerii financiare a țării au cunoscut duminică un nou eșec, apropiind mai mult Atena de incapacitatea de plată.

Noi întâlniri sunt prevăzute pentru joi, 18 iunie, în cadrul Eurogrupului, reuniune a miniștrilor de finanțe ai zonei euro, în prezența directoarei generale a FMI, Christine Lagarde.

Mai multe articole despre:
Grecia faliment Grecia