MENIU

Rușii de la Gazprom își arată mușchii în fața Europei

<p>Gazprom, poziție de forță &icirc;n Europa</p>

Rușii de la Gazprom spun că se pot apuca singuri să construiască prima parte din gazoductul Turkish Stream din Marea Neagră, după ce, în urmă cu două săptămâni, spuneau că Europa va fi nevoită în curând să discute cu Rusia despre construcţia conductei şi despre creşterea volumului gazelor livrate.

Proiectul Turkish Stream, menit să transporte gaze ruseşti către Europa via Marea Neagră şi Turcia, a fost anunţat de autorităţile din Rusia după ce acestea au renunţat în decembrie 2014 la proiectul South Stream, care ar fi traversat Marea Neagră până în Bulgaria, iar de acolo către centrul Europei.

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, are suficiente fonduri pentru a construi prima din cele patru linii care vor forma gazoductul Turkish Stream, a declarat joi directorul financiar de la Gazprom, Andrei Kruglov, transmite Agerpres.

Cu toate acestea, Andrei Kruglov, a precizat că Gazprom nu a decis încă dacă va construi singur sau împreună cu alți parteneri prima linie cu o capacitate de 15,75 miliarde metri cubi a gazoductului Turkish Stream.

Viitoarea conductă Turkish Stream va traversa Marea Neagră pentru a ajunge până la granița dintre Turcia și Grecia, de unde ar putea să ajungă la consumatorii din sudul Europei. Conform acordului preliminar conveni în luna decembrie 2014 de Gazprom și compania turcă Botas, capacitatea totală a întregului proiect Turkish Stream este estimată să ajungă la 63 miliarde metri cubi pe an, dintre care 43 de miliarde metri cubi ar urma să fie dedicată Turciei.

La mijlocul acestei luni, vicepreședintele Gazprom, Alexander Medvedev, a anunțat că grupul rus intenționează ca până la finele acestei luni să semneze acordul cu Turcia vizând construirea gazoductului Turkish Stream, prin care Gazprom intenționează să livreze gaze naturale Europei ocolind Ucraina.

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei și jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.

Mai multe articole despre:
conducta Turkish Stream Turkish Stream