MENIU

„Rovinieta de Braşov”. Taxa uriașă pe care trebuie s-o scoată din buzunar șoferii, din 1 ianuarie 2025 

De la începutul anului viitor, pe mai multe drumuri administrate de Consiliul Judeţean Braşov, vehiculele de mare tonaj vor mai putea circula doar în baza unor permise de liberă trecere şi a unei „taxe de drum”.

Regulamentul prin care au fost instituite noile reguli a fost aprobat de Consiliul Judeţean Braşov în primăvara acestui an, însă nu a putut fi aplicat pentru că fuseseră eliberate permise de liberă trecere gratuite valabile până la 31 decembrie 2024.

Potrivit hotărârii de Consiliu Judeţean din 25 aprilie 2024, de anul viitor, pe 16 drumuri judeţene – 8 din zona Braşov, 4 din zona Făgăraş şi 4 din zona Rupea – vor fi aplicate tarife de liberă trecere pentru toate vehiculele a căror masă maximă autorizată depăşeste limita de tonaj aplicată unui anumit sector.

Unde trebuie să plătească șoferii rovinietă și care sunt excepțiile de la lege în 2024

De exemplu, pentru toate drumurile judeţene pe care se aplică această taxă, pentru un vehicul cu masa totală cuprinsă între 24 şi 40 de tone se va plăti o taxa anuală de 1.500 de lei.

Pe de altă parte, scrie bzb.ro, sunt exceptate de la plata taxei vehiculele instituţiilor publice din domeniul apărării naţionale, siguranţei publice, serviciilor pentru situaţii de urgenţă, ambulanţele, dar şi vehiculele utilizate la transportul public local de persoane realizat prin servicii regulate, cele destinate transportului şcolar, precum şi utilajele agricole din proprietatea persoanelor fizice sau juridice, înmatriculate în judeţul Braşov.