Roşiile MOV vor ajunge în curând în supermarket. Ce efecte benefice are leguma MINUNE
Conceperea în laborator a unui tip de roşie modificată genetic constituie o adevărată REVOLUŢIE pentru sănătate: roşiile vor avea exact aceleaşi beneficii pentru sănătate pe care le au afinele şi alte fructe de pădure. Producţia pe scară largă a acestor legume este deja în desfăşurare în Canada.
Posibilitatea de a putea cumpăra din supermarket roşii purpurii modificate genetic este cu un pas mai aproape de a deveni realitate.
Cercetătorii britanici au conceput această „super-legumă" cu pigment întunecat pentru a oferi roşiilor aceleaşi beneficii pentru sănătate pe care le au afinele şi alte fructe de pădure închise la culoare.
Producţia pe scară largă a acestor legume este în desfăşurare în Canada, unde oamenii de ştiinţă se pregătesc să îmbutelieze spre comercializare primii 1.200 de litri de suc de roşii mov.
Pigmentul, cunoscut sub numele de antocianină, este un antioxidant despre care studiile pe animale au arătat că poate lupta împotriva cancerului.
Oamenii de ştiinţă spun că noile roşii ar putea îmbunătăţi valoarea nutriţională a numeroase produse alimentare, de la ketchup până la toppingurile pentru pizza. De asemenea, ele rezistă de două ori mai mult pe raft decât roşiile obişnuite.
Roşiile au fost concepute la Centrul John Innes din Norwhich unde profesorul Cathie Martin speră să ca prima livrare în cantităţi mari a sucului de roşii mov să permită cercetătorilor să-i studieze potenţialul.
„Cu aceste roşii mov poţi obţine aceiaşi compuşi care sunt prezenţi în afine şi merişoare şi care le conferă beneficiile pentru sănătate, dar îi poţi introduce în alimente pe care lumea chiar le mănâncă în cantităţi semnificative şi care sunt disponibile la un preţ accesibil", explică profesorul Martin.
Aceste roşii fac parte dintr-o nouă generaţie de plante modificate genetic concepute pentru a fi atrăgătoare pentru consumatori. Primele tipuri de plante modificate genetic erau ţinţite mai degrabă către agricultori.
Pigmentul purpuriu este rezultatul unui transfer al unei gene de la planta gura-leului, această modificare activând un proces în roşie care permite antocianinei să se dezvolte.