MENIU

Roșiile, la producători 50 de bani, la comercianți 6 lei. Fermieri:„Mai bine le aruncăm pe câmp decât să le dăm gratis”

Roșiile costă 50 de bani la producători, dar ajung la comercianți la un preț de 12 ori mai mare

Producătorii de roșii și legume din țara noastră amenință că își vor arunca toată marfa și asta pentru că au ajuns să o vândă aproape gratis. În urmă cu 2 luni un kilogram de roșii costa și 17 lei la producători, însă acum aceștia au ajuns să vândă același kilogram cu prețuri cuprinse între 50 de bani și un leu din cauza lipsei de clienți. 

Pe de altă parte, paradoxal, legumele similare ajung în piețe prin intermediari și sunt comercializate la prețuri mult mai mari, chiar și de zece ori mai mari decât cele practicate de producători. Astfel, consumatorii sunt nevoiți să plătească sume exorbitante pentru a achiziționa roșiile, în contrast cu prețurile modeste de la producători.

Această discrepanță semnificativă între prețurile la care producătorii vând roșiile și prețurile la care acestea sunt comercializate în piețe creează o situație dezavantajoasă pentru ambele părți implicate. Producătorii se confruntă cu pierderi financiare semnificative, în timp ce consumatorii se confruntă cu prețuri prohibitiv de mari.

Peste 20.000 de agricultori sunt înscriși în programul „Tomata”, însă, cum există un exces de roșii pe piață, producătorii sunt nevoiți fie să dea gratis, fie să o arunce pe câmp.

Prezent în cadrul celei mai mari piețe agroalimentare din București, reporterul Realitatea Plus a vorbit cu doi fermieri, unul din Vidra, Ilfov, și altul din Galați

„Situația la Galați este destul de critică, pentru că, datorită importurilor, roșia adusă din Turcia și alte zone, a roșia noastră autohtonă nu se mai vinde. Roșiile noastre se aruncă pe câmp și românii mănâncă roșii din import. S-a ajuns în situația asta pentru că guvernul nu face nimic pentru noi, înafară că ne-au dat acel proiect de 3000 de euro, altceva nu ne-au ajutat cu nimic. Situația este destul de critică pentru că roșia s-a copt destul de mult, noi am ajuns să venim cu ea la București și suntem nevoiți să o vindem la prețuri de un leu și nu ne convine, pentru că forța de muncă e foarte scumpă, cheltuielile sunt destul de mari și nu ne mai convine. Am ajuns să scoatem și să aruncăm la gunoi”, a spus fermierul din Galați.

„Din fericire, pe mine mă costă mai puțin transportul, dar în condițiile în care costă un leu, nu îmi scot nici transportul. La galați s-au vândut roșiile ieri la 50 de bani kilogramul”, a spus fermierul din Vidra.

Mai multe articole despre:
rosii rosiile legume fermieri preturi import