MENIU

Roșii negre. Cum să le cultivi și care sunt cele mai bune soiuri?

Care sunt cele mai bune soiuri de roșii negre. Foto/Profimedia

Dacă îți plac tomatele, atunci ar trebui să iei în considerare o cultură de roșii negre la ține în grădina. Un mare avantaj al acestor tomate este că sunt mai rezistente la păstrare. Culoarea neagră este dată de nivelul crescut de vitamine pe care acestea îl conțin, dar și de antioxidanți.

Dacă îți plac tomatele, atunci ar trebui să iei în considerare o cultură de roșii negre la ține în grădina. Pe lângă gustul deosebit, roșiile negre conțin un nivel mai mare de antioxidanți decât cele roșii sau galbene.

Există foarte multe soiuri de tomate negre, așa că o să ți le prezentăm pe cele mai populare. Spre exemplu, poți alege roșiile negre de Crimeea, roșiile Black Ethiopian, Black Mean Sea Man, Black Brandywine, Queen of the Night, Tasmanian Chocolate, Chocolate Lightning, Black Cherry, Sandy Belle, Big Sacher, Olmeca F1, Cappucino F1, Bombonera F1, Nightshade F1, Sacher F1, Nerondo F1 sau Black Prince.

După cum vezi, există multe soiuri ceea ce înseamnă că poți experimenta și poți cultivă mai multe tipuri pentru a le testa și pentru a vedea care se potrivesc mai bine în grădina ta.

Roșiile negre fac parte din aceeași familie că și tomatele obișnuite, adică Solanaceae. Există peste 50 de soiuri, iar culoarea acestora se transformă de la verde închis la roșu închis, violet, maro închis, negru sau chiar albastru.

Un mare avantaj al acestor tomate este că sunt mai rezistente la păstrare. Culoarea neagră este dată de nivelul crescut de vitamine pe care acestea îl conțin, dar și de antioxidanți.

Cum să le cultivi în grădină

Așadar, dacă și tu vrei să cultivi roșii negre în grădina ta, află că metodă este asemănătoare cu cea de cultivare a tomatelor obișnuite, adică cele de culoare roșie.

Lumina soarelui este esențială pentru că plantele să crească, așa că este recomandat să alegi o suprafață de teren unde acestea au parte de 6-8 ore de lumina în fiecare zi.

Totodată, este nevoie de un sol cu drenaj foarte bun. În caz contrar, este posibil că umiditatea în exces să afecteze sistemul radicular (rădăcinile) și acesta să putrezească.

Bineînțeles, nutrienții sunt foarte importanți, așa că experții recomandă folosirea îngrășămintelor de tip NPK, adică cele ce conțin azot, fosfor și potasiu. Este indicat să folosești îngrășăminte de tip granule, cu eliberare treptată.

Obținerea răsadurilor de roșii negre va dura între 55 și 60 de zile, însă după ce le obții trebuie să te asiguri că le plantezi în mod corect și că respecți distanțele de plantare pentru că tomatele să crească sănătos.

De regulă, răsadurile de tomate se pot plantă în solar în perioada 25 martie – 10 aprilie, însă dacă vrei să le plantezi în grădina va trebui să o faci mai târziu, atunci când temperatura solului este de 10-12 grade Celsius timp de 5-6 zile. Perioada ideală de plantare a răsadurilor de roșii în grădina este 25 aprilie – 15 mai.

Semințele de roșii trebuie puse în tăvițele alveolare în perioada 10-15 februarie. Astfel, te asiguri că răsadurile vor fi gata de plantare atunci când vine sezonul cald.

Răsadurile de roșii negre se plantează la o distanță de 30-40 cm între plantele de pe același rând și la 70-80 cm între rânduri. Respectă aceste distanțe pentru că plantele să se dezvolte în mod corect și pentru a favoriza circulația aerului, reducând riscul de apariție al bolilor fungice.

Udarea plantelor se face o dată pe săptămâna, însă în perioadele cu temperaturi ridicate va fi nevoie să faci asta mai des, de 2 sau chiar 3 ori pe săptămâna.

SURSA

Mai multe articole despre:
rosii negre soiuri rosii negre