MENIU

Rosal a rămas fără garanția de bună execuție în contractul cu ADI Deșeuri. În mod normal, urmează rezilierea - DOCUMENT 

Rosal a rămas fără garanția de bună execuție în contractul cu ADI Deșeuri

Operatorul de salubritate Rosal, care ridică deșeurile din aproximativ 80 de localități din Prahova, a rămas, cel puțin pentru o perioadă, fără garanția de bună execuție a contractului cu ADI Deșeuri, ceea ce ar trebui să ducă, în mod normal, la rezilierea de drept a înțelegerii. Conducerea asociației de dezvoltare tace mâlc! În același timp, reprezentanții companiei susțin că ar fi fost vorba doar de o neînțelegere.

Potrivit unui document intrat în posesia jurnaliștilor de la ziarulincomod.ro, Rosal ar fi rămas, încă de la începutul lunii, fără garanția de bună execuție.

Conform legislației din domeniul achizițiilor publice, autoritățile contractante le solicită societăților cu care au contracte să depună, după finalizarea licitațiilor, o garanție de bună execuție. Indiferent că e vorba de plata unei sume de bani sau de prezentarea unei scrisori de garanție bancară, banii respectivi rămân, pe toată durata contractului, la dispoziția autorității publice, iar aceasta se poate folosi de ei în cazul în care apar probleme majore în derularea contractului. Dacă nu e cazul, atunci îi returnează la finalul înțelegerii.

La nivelul ADI Deșeuri, unde Rosal are contracte pentru două sectoare, totalizând circa 80 de localități din Prahova, garanția de bună execuție se ridică, potrivit unor surse, la nivelul a aproape două milioane de euro. Operatorul a ales să prezinte o scrisoare de garanție bancară. Vorbim de un soi de asigurare, în care un terț s-a angajat să garanteze pentru operator în relația cu ADI-ul, contra unor rate pe care societatea de salubritate le plătește periodic. Sau, mai corect spus, ar trebui să le plătească. Pentru că se pare că n-a mai plătit.

Așa s-a ajuns ca, la începutul acestei luni, respectivul asigurator să rupă înțelegerea! Pe 2 octombrie 2023, firma de asigurare, cu sediul în Sectorul 1 din Capitală, a trimis o notificare către ADI Deșeuri, în care anunță anularea scrisorii de garanție pe care o eliberase pentru Rosal în luna februarie a acestui an. În notificare se arată faptul că măsura a fost luată pentru că operatorul de salubritate nu și-a plătit la timp ratele către asigurator.

Rămânerea fără garanție, motiv de reziliere

Conform contractului, dacă garanția de bună execuție e retrasă sau expiră, indiferent de motive, contractul trebuie reziliat. Operatorul are la dispoziție un termen de 15 zile pentru remedierea unor eventuale probleme de acest gen.

 


Deși notificarea a fost transmisă către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pe 2 octombrie, conducerea ADI încă nu a anunțat public nicio măsură. Mai mult, directorul ADI Deșeuri, Cristian Ganea, a reușit până acum să evite toate întrebările noastre legate de această situație, explicând de fiecare dată, de câteva zile încoace, că este ocupat și că va reveni cu informații în curând. În speranța că la un moment dat va scăpa din seria aproape interminabilă de ședințe, i-am transmis și o solicitare scrisă în baza Legii privind accesul liber la informații publice.

Totodată, conducerea Consiliului Județean Prahova, care asigură președinția asociației, susține că nu a primit nicio informație nici de la ADI, nici de la terți. „La nivelul Consiliul Județean, nu am primit nicio notificare din partea vreunei societăți de asigurare și nici nu am văzut nicio informare din partea ADI Deșeuri cu privire la situația garanției de bună execuție”, ne-a răspuns vicepreședintele Consiliului Județean Prahova, Dumitru Tudone.

 

Contactat pentru un punct de vedere, directorul Rosal Ploiești, Cătălin Ioniță, a susținut că nu există probleme legate de contractul cu ADI Deșeuri: „Există garanția făcută. În momentul acesta, avem asigurare”.

Conform contractului cu operatorul, rămânerea fără garanția de bună execuție duce la rezilierea înțelegerii. Într-o astfel de situație, operatorul e nevoit să vină urgent cu o altă garanție, fie că pune la dispoziția asociației suma necesară, fie că prezintă o nouă asigurare. Cunoscând problemele cu plățile și istoricul acestei societăți, ambele variante par puțin probabile și chiar dacă problema se rezolvă pe moment, nu e exclus ca ea să apară din nou cât de curând.

 

Mai multe articole despre:
rosal adi deseuri