Rompetrol, reacţie după incendiul de la Petromidia: În acest moment, orice pericol este îndepărtat
Instalația de distilare în vid de pe platforma Petromidia, care a fost afectată de un incident luni după-amiază în jurul orei 18:00, a fost oprită, iar în acest moment orice pericol a fost îndepărtat, precizează reprezentanții Rompetrol Rafinare, într-o informare transmisă AGERPRES.
Potrivit acestora, la nivelul companiei s-a constituit o echipă formată din specialiști și a fost demarată o anchetă oficială pentru determinarea cauzelor care au dus la acest incident.
"În cursul acestei zile, în jurul orei 18:00, pe platforma Petromidia a avut loc un incident în zona instalației de distilare în vid. În acest moment, incendiul a fost neutralizat, iar zona incidentului a fost pusă în siguranță. La nivelul companiei s-a constituit o echipă formată din specialiști și a fost demarată o anchetă oficială pentru determinarea cauzelor care au dus la acest incident. În acest moment, orice pericol a fost îndepărtat. Instalația afectată este oprită, activitatea rafinăriei fiind redusă. Reprezentanții Rompetrol Rafinare au luat toate măsurile necesare alături de autoritățile responsabile pentru operarea în siguranță a rafinăriei" precizează sursa citată.
Pentru neutralizarea incendiului au intervenit echipajele de pompieri ale rafinăriei Petromidia, alături de cele de la Inspectoratul de Urgență Dobrogea, al județului Constanța și de la Stația de Pompieri Midia-Năvodari.
Potrivit Rompetrol Rafinare, în timpul incidentului au fost rănite 4 persoane, care se află la spital sub supraveghere medicală.
"Reprezentații companiei sunt în legatură directă cu colegii afectați și cu familiile lor și le acordă tot sprijinul necesar", precizează reprezentanții rafinăriei de la Năvodari.
În urma incidentului de pe platforma Petromidia, Agenția Națională pentru Protecția Mediului a trimis la Năvodari un laborator mobil pentru monitorizarea calității aerului, au declarat pentru AGERPRES reprezentanți ai Ministerului Mediului.
Pe lângă reprezentați ai ANPM, la Năvodari se află și specialiști din Garda Națională de Mediu.
Reprezentanții de la Ministerul Mediului au subliniat că, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în următoarele ore, circulația aerului va fi, în zona accidentului, predominant dinspre nord spre sud-vest, apoi, până marți după-amiază, înspre sud-est, deasupra mării. "Vântul moderat va determina o deplasare destul de rapidă a poluantului", au precizat aceleași surse.
Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Constanța, Claudia Tatarici, a declarat că la Constanța a fost activat planul roșu de intervenție.
În urma incidentului, în afara celor patru salariați care au suferit arsuri grave, un al cincilea muncitor a fost intoxicat cu fum, a precizat Claudia Tatarici.
Petromidia reprezintă peste 40% din capacitatea de rafinare a României și peste 30% din consumul regional de carburanți. Petromidia este singura rafinărie din România situată pe malul Mării Negre, în urma investițiilor ajungând la o capacitate de procesare de 5 milioane de tone/an. Acționarul majoritar al companiei Rompetrol Rafinare, care operează rafinăria de la Nădovari, este grupul KMG International, ce are ca unic acționar Grupul și operatorul național de petrol și gaze din Kazahstan, KazMunayGas. Statul român deține o participație de 44,69% din acțiunile Petromidia.