MENIU

Descoperire răscolitoare într-un mormânt antic: "Romeo și Julieta", trași de cai înaripați

Romeo și Julieta din Epoca de bronz
Caleașca pentru lumea de dincolo
Romeo și Julieta din Epoca de bronz
Romea și Julieta trași de cai înaripați

Un mormânt vechi de 5.000 de ani i-a tulburat pe arheologii din Kazakhstan. Au descoperit în cavoul din Epoca de bronz un cuplu bărbat-femeie care par îmbrățișați în ultima călătorie.

"Romeo și Julieta" din mormântul escavat în regiunea Karaganda din Kazakhstan par să aparțină castei nobiliare.

Bărbatul este înarmat cu un arc, săgeți și un pumnal de metal, iar partenera sa poartă bijuterii scumpe,, inclusiv brățări verzi din pietre semiprețioase. Cei doi par îmbrățișați în moarte:

Un detaliu la fel de emoționant este faptul că trupurile îmbrățișate ale celor doi sunt așezate ritualic într-o "caleașcă pentru lumea de dincolo". După cum se vede în poza de mai jos, scheletele celor doi cai par să tragă cavoul-caleașcă printre lumi

Mormântul îndrăgostiților a fost încercuit de un grup masiv de pietre, aranjate în formă circulară, din care doar câteva au mai rămas. Nu se știe dacă cei doi au murit în același timp sau, ceea ce este mai probabil, unul dintre iubiți a făcut sacrificiul final după dispariția partenerului de viață.

Arheologii au remarcat poziția neobișnuită a cailor, puși spate în spate. "Suntem aproape siguri că amândoi caii au fost uciși ritualic. Oare femeia și-a luat viața după ce a murit bărbatul, sau invers? Nu știm. Astfel de cupluri funerare nu sunt o raritate în această regiune", a explicat argeologul Igor Kukushkin.

"Poziția cailor și a pietrelor funerare ne indică foarte clar că este vorba de un car imaginar", a spus arheologul Viktor Novozhenov, de la Karaganda State University.

Mai multe articole despre:
Romeo şi Julieta Kazakhstan