MENIU

Românul care a realizat o dronă interzisă de serviciile secrete engleze

Un român a conceput o dronă specială, care a ajuns în atenţia serviciilor secrete engleze.

Alexandru Budin, în vârstă de 33 de ani, din Târgu Jiu, lucrează ca informatician în Londra de mai mulți ani. El colaborează cu o companie de robotică, Robo Challenge, care asigură producerea unei emisiuni de televiziune foarte apreciată în U.K., «Gadget Show», care este difuzat de BBC și prezintă ultimele noutăţi tehnologice.

Tânărul gorjean a conceput, pentru un episod, o dronă specială, care a ajuns în atenţia serviciilor secrete engleze. Episodul cu drona nu a mai fost difuzat, deşi a fost filmat, scrie igj.ro.

Am acceptat să lucrez în paralel la diferite, proiecte pentru «Gadget Show» în care realizam diferiţi roboţi şi gadget-uri «crazy» pentru acest show TV şi BBC. Am realizat o dronă pe care se afla un pistol airsoft. Realizatorul show-ului este o persoană care doreşte să fie mereu în formă şi ne-a cerut să-i construim ceva care să-l determine să alerge atunci când face «jogging». Atunci am realizat o dronă care putea emite diferite sunete şi expresii de încurajare şi, în plus, am ataşat un pistol airsoft, iar atunci când detecta că rămâne în urmă şi slăbeşte ritmul putea să tragă. Drona era total autonomă. Drona comunica printr-un telefon mobil care se afla la cel care alerga. Trei oameni au lucrat la această dronă. Eu am realizat partea de software şi cea autonomă. Am fost contactaţi de mai multe agenţii ale statului englez, după care casa de avocatură cu care colaborează emisiunea a cerut părerea lor, şi dacă au dreptul de a difuza aşa ceva, iar episodul cu această dronă nu s-a mai difuzat“, ne povestește Alex.