Românii vaccinați nu ar trebui să doneze plasmă. Medicul Radu Țincu: "Donarea după vaccinare ar putea altera răspunsul imunitar". Când este BINE să donezi
Alertă la centrele de transfuzii. Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 nu au voie să doneze plasmă. Medicii trag un semnal de alarmă în acest sens și îi roagă pe români să doneze plasmă înainte să se vaccineze.
Avertismentul medicilor vine în contextul în care există mai multe necunoscute legate de acest subiect.
Radu Țincu, medic primar ATI Spitalul Floreasca, spune ca donarea de plasmă după vaccinarea anti-Covid ar putea "să altereze răspunsul sistemului imunitar la vaccin".
"Sunt mai multe lucruri pe care nu le cunoaștem. În primul rând care este momentul la care ar trebui aceștia să doneze plasă (o persoană vaccinată - n.r), care este conținutul de anticorpi pe care ar trebui să îl obțină după vaccin pentru a dona plasmă. În plus de acest aspect, faptul că se realizează o preluare de produse sanguine la un pacient care a fost imunizat/vaccinat, poate să altereze răspunsul imunitar al acestuia și să facă imprevizibilă dezvoltarea imunității postvaccinare. Neavând date științifice care să ateste acest lucru, orice manevră care explică imunitatea, cum este donarea de sânge, poate să creeze anumite perturbări ce pot să altereze capacitatea de a dezvolta anticorpi a unei persoane vaccinate", a explicat Țincu într-o intervenție telefonciă la Realitatea PLUS.
Prin urmare, medicul îi sfătuiește pe oameni să doneze plasă înainte de a se vaccina, dacă au trecut prin boală și au anticorpi. Acest lucru, spune el, "poate să devină util pentru cei care sunt în stare gravă". "Donarea după vaccinare poate să altereze răspunsul imunitar", a subliniat Radu Țincu.
Medicul a precizat că există perturbări la nivelul organismului după donarea de plasmă, însă îi sfătuiește pe oameni să se uite mai degrabă la efectele benefice. În acest sens, a dat ca exemplu faptul că se produc celul roșii noi, riscul dezvoltării ceagurilor de sânge scade în cazul persoanelor acre au o astfel de predispoziție. "Sunt mai multe beneficii, chiar și pentru donatori (dacă donează plasmă înainte să se vaccineze anti-Covis - n.r.) în comparație cu riscurile", a conchis medicul.