MENIU

VIDEO/ Românii merg pe mâna tradiției și sărbătoresc Boboteaza în condiții SPECIALE de pandemie. Cum se desfășoară procesiunea la București și Constanța

Sărbătoare mare, în România, celebrată în plină pandemie de coronavirus. Creștinii ortodocși dar și romano-catolici, prăznuiesc, astăzi, Botezul Domnului, sărbătoare cunoscută în popor sub denumirea de Bobotează. Botezul Mântuitorului în Iordan, poartă și denumirea de „Epifanie” sau „Teofanie”, termeni care provin din limba greacă și au înțelesul de „arătare”, „descoperire” și semnifică faptul că, în momentul în care Hristos a fost botezat, cerurile s-au deschis. 

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit în urmă cu puțin timp apa dintr-un vas de argint și a binecuvântat cu aceasta toți credincioșii veniți la slujbă pe Dealul Mitropoliei. Patriarhul a înconjurat apoi Biserica.

Credincioșii care au mers de Bobotează la Patriarhie, în Capitală, au primit agheasma îmbuteliată în sticle de un litru. Pentru acest lucru, ei au trebuit, însă, să respecte regulile impuse de autorități, respectiv păstrarea distanței sociale, purtarea măștii de protecție, precum și "să adopte un comportament civilizat şi să respecte indicaţiile jandarmilor". 

Jandarmii bucureșteni supraveghează activitatea din jurul lăcașelor de cult în care se oficiază astfel de procesiuni religioase încă de la primele ore ale dimineții, iar la Catedrala Patriarhală din Dealul Mitropoliei accesul s-a făcut în condiții speciale. Anul acesta, pentru a asigura respectarea măsurilor de distanţare fizică şi prevenirea aglomerărilor de persoane în zonele respective, au fost  create culoare special amenajate pentru accesul participanţilor.

Tot în vederea respectării acestor măsuri, participanţii la aceste slujbe vor fi îndrumaţi de voluntari ai organizatorului către locaţiile în care se va putea intra în număr limitat iar agheasma mare va fi oferită în sticle îmbuteliate, doar de către voluntari.

Ca în fiecare an, sărbătoarea a fost marcată și la Constanța de o precesiune care a început încă de la primele ore ale dimineții. Vorbim despre peste 5.000 de credincioși care au participat la slujba de Bobotează din Portul Tomis. Înalt Preasfințitul Teodosie a aruncat cele trei cruci în Marea Neagră, iar temerarii care vor să aibă noroc în acest an au sărit după ele în apa rece. 

Credincioșii au plecat din fața Catedralei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”  în procesiunea spre Portul Tomis. Procesiunea a fost deschisă de care trase de boi şi măgari, pe care se află butoaie cu apă, iar după încheierea slujbei aceste care vor merge pe principalele bulevarde din Constanţa pentru a împărţi credincioşilor apa sfinţită, scrie și realitateadeconstanta.net.

La ieşirea din Catedrala Arhiepiscopală, IPS Teodosie le-a spus credincioşilor că,dacă în faţa lăcaşului de cult nu au păstrat distanţa, să o respecte în Portul Tomis „ca să nu supărăm autorităţile”.

Pentru ca lucrurile să se desfășoare în condiții de siguranță, autoritățile au luat încă de ieri măsuri speciale pentru respectarea distanțării și pentru a împiedica îmbulzeala. Cu toatea stea, lucrurile nu au decurs ca la carte. Din contră, oamenii au continuat să se înghesuie și chiar au fost persolane care nu purtau masca de protecție. 

Astfel, în zona Portului Tomis, s-a stabilit că pot participa în condiții de siguranță și de respectare a măsurilor de distanțare aproximativ 3000 de persoane, existând, în schimb, posibilitatea ca accesul să fie restricționat în cazul în care se depășește capacitatea locului de desfășurare a evenimentului

De asemenea, jandarmii și polițiștii asigură și la această oră măsurile de ordine publică pe durata procesiunii organizate de Arhiepiscopia Tomisului, de la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel spre Portul Turistic Tomis, unde este oficiată Slujba de sfinţire Aghiasmei Mari, dar și pe traseele din oraş pe care merg carele cu butoaie cu apă sfinţită.

Citește și BOBOTEAZA 2021. Sărbătoare mare, astăzi, pentru credincioși. Ce semnifică Botezul Domnului

Mai multe articole despre:
boboteaza