MENIU

Românii încă preferă să plătească cu bani gheaţă. De ce nu folosesc cardurile

<p>Rom&acirc;nii şi plata cu cardul</p>

Românii încă preferă să plătească cu bani gheaţă, indiferent că se duc la magazinul din colţul blocului sau la supermarket. Deşi sunt 20 de ani de când băncile au scos primul card românesc, suntem în afara normalităţii de pe plan european. La noi, ponderea plăţilor reprezină aproape 5 la sută din PIB, în timp ce media Uniunii Europene este de peste trei ori mai mare. Explicaţia bancherilor: ne lipseşte educaţia financiară.

În România sunt 14 milioane de carduri active pentru 16 milioane de persoane de peste 20 de ani, asta înseamnă o medie de sub 1 la sută. În restul Uniunii Europene însă, media ajunge la 1,5 carduri pe cap de locuitor.

Chiar şi cu milioane de carduri în portofele, cei mai mulţi români preferă să-şi facă plăţile în numerar şi folosesc cardurile doar ca să-şi umple buzunarele de la bancomate.

Bancherii spun că principala problemă este lipsa educaţiei şi se plâng că reglementările europene le pun beţe în roate în acest demers.

Recent s-a decis plafonarea comisioanelor la tranzacţii la 0,2%, respectiv 0,3 la sută la plata cu cardul.

Bancherii speră ca în următorii patru ani să se dubleze numărul celor aproximativ 30 la sută de români care achită cu cardul.

Anul acesta se împlinesc 20 de ani de când a fost utilizat primul card bancar la noi în ţară. Însă peste Ocean este folosit încă din 1920.

Mai multe articole despre:
card bancomat plată plata cu cardul