MENIU

Românii ies în stradă. Mai sunt câteva zile până la cel mai mare protest din 2015

Aproape 7.000 de persoane și-au anunțat participarea la protestul de sâmbătă, 9 mai, din București, față de despăduririle abuzive din România. Se anunță a fi cea mai mare manifestație de până acum din 2015, cu proteste organizate în mai multe orașe ale țării și în străinătate. 

Aproape 7.000 de oameni au anunțat pe Facebook prezența la manifestația din București împotriva despăduririlor abuzive din România. Aproape 2.000 și-au anunțat prezența la Cluj, aproape o mie la Timișoara. Și lucrurile nu se opresc aici - evenimente fiind organizate în întreaga țară și în străinătate. 

"Sâmbătă, 9 mai, în mai multe oraşe din ţară va avea loc primul protest major împotriva despăduririlor abuzive, care au lăsat România în numai câţiva ani cu mai puţin de jumătate din suprafaţa împădurită pe care o avea în 1989.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în România există jumătate din suprafaţa totală de pădure virgină din Uniunea Europeană, iar la nivelul clasei politice există numai complicitate cu beneficiarii despăduririlor abuzive, aşa cum ne indică chiar gestul recent al preşedintelui Klaus Iohannis se întoarcere către Parlament a legii care punea capăt monopolului companiei austriece Schweighofer Holzindustrie.

În Bucureşti avem ocazia, tocmai pentru că are loc cel mai amplu eveniment al societăţii civile de peste an, ONGFest (http://www.ongfest.ro/), să aducem problema pădurilor în agenda publică.

Vă aşteptăm aşadar la intrarea în Parcul Herăstrău de la Piaţa Charles de Gaulle", este mesajul postat pe pagina de Facebook a evenimentului din București.

Mitinguri sunt programate și la Alba-Iulia, Braşov, Cluj, Focșani, Iași, Ploiești, Oradea, Sibiu, Suceava, Târgoviște, Mangalia, Galați, Baia Mare, dar și la Viena, Paris, Madrid, Copenhaga, Londra, Munchen, Stockholm sau Montreal. 

Scandalul Schweighofer ar trebui să ne scoată în stradă

"Defrişările continuă pe două fronturi. În oraşe, ăia cu retrocedările, mafioţi sau nu, recuperează parcuri şi taie copacii pentru proiecte imobiliare; în Carpaţi companiile mari încurajează defrişări de tip cataclism. După 2000, industria lemnului – exploatat brut, un mare dezavantaj pentru micii producători din ţară – a ajuns dominată de firma austriacă Schweighofer. Singurul lucru pe care l-am făcut a fost să înfiinţăm o linie specială pentru semnalarea lemnului ilegal. Din 7000 de telefoane s-a investigat doar un caz", scrie Costi Rogozanu pe Voxpublica.realitatea.net. 

Citește mai mult pe Voxpublica