Românii fug de creditele în valută
Românii se împrumută pe datorie. Au credite de 36 de miliarde de euro şi economii de doar 23 de miliarde de euro în conturi. Date recente ale BNR scot la iveală că românii se împrumută tot mai mult în lei și mai puțin în valută. Din 2009 şi până în prezent s-a înregistrat un număr istoric de credite ipotecare, în schimb, împrumuturile pentru nevoi personale au fost în scădere.
Românii au învățat ceva din ultima criză financiară. De teama riscurilor valutare, ponderea creditelor în valută şi a celor în lei s-a inversat. Asta şi pentru că dobânzile pentru creditele în moneda naţională au scăzut până aproape de costul împrumuturilor în valută.
În prezent, cele în lei au ajuns la 57% din totalul creditelor, fată de 60% cât reprezentau împrumuturile în valută în urmă cu câţiva ani.
Cu toate că românii economisesc tot mai mult, valoarea depozitelor este de doar 23 de miliarde de euro, faţă de 36 de miliarde de euro cât reprezintă împrumuturile la bănci. Iar programul ,,Prima Casă" este unul dintre cele mai accesate.
Garanţia oferită de Stat pentru bănci este de 40% din preţul unei locuinţe vechi şi 60% din cele noi. 16 bănci au început creditarea pentru Programul Prima Casă 2017 și Aproximativ 30.000 de împrumuturi vor fi acordate anul acesta.