MENIU

Românii fac economii de frica războiului și a pandemiei. Oamenii strâng cureaua pentru a avea bani la iarnă

Românii fac economii de frica războiului și a pandemiei

Scumpirile îi sperie pe români. Jumătate dintre aceștia susțin că situația lor financiară s-a înrăutățit, însă acest lucru i-a convins să economisească mai mult. Speriați de criză, oamenii încearcă să pună deoparte bani pentru zile negre. Un sondaj arată că cei mai mulți români reușesc să strângă între 300 și 600 de lei pe lună. Potrivit aceluiași sondaj, oamenii preferă în continuare să păstreze banii la saltea. 

Crizele din ultima perioadă i-au determinat pe români să strângă cureaua pentru a avea bani la iarnă. Astfel, oamenii au început să facă economie la aproape orice.

„Am mai făcut economie la current, la gaze, să ne strângem și să trecem și peste asta”, „Nu ne ajung pensiile să facem economii”, sunt doar câteva dintre părerile românilor.

Cum viitorul este incert, procentul celor care s-au decis să facă economii a crescut. Scumpirile în lanț, pandemia și războiul sunt principalii factori de îngrijorare. Jumătate dintre români susțin că situația financiară s-a înrăutățit față de anul trecut. Mulți dintre ei au redus mult din cheltuieli pentru a face față scumpirilor.

Principalele temeri ale românilor

- Creșterea prețurilor la energie - 38,5%
- Pandemia - 16,3%
- Războiul - riscurile de aprovizionare cu alimente și bunuri de necesitate -14,6%
- Dificultăţile la plata ratelor - 6%
- Pierderea locului de muncă - 5%

SURSA: Sondaj FinZoom

„Puterea de cumpărare a românilor scade pe zi ce trece, pas cu pas ne adâncim într-o recesiune din care vom ieși cu greu, veniturile nu fac față creșterilor de prețuri continuă, mai ales în zona alimentelor de bază, a utilităților, gazele s-au scumpit cu 70 la sută”, a precizat Adrian Negrescu, analist economic.

Datele Eurostat arată că românii sunt încă în urmă atunci când vine vorba de economisirea banilor, comparativ cu alte țări. Cu mult înaintea noastră la acest capitol stau țări precum Portugalia, Slovacia, Cehia și Croația. 

Mai multe articole despre:
economii venituri scumpiri