Românii decontează experimentele lui Vâlcov, taxa suplimentară din energie intră în factură
Consumatorii casnici vor suporta integral achitarea contribuției de 2% pe cifra de afaceri a companiilor distribuitoare de energie, potrivit profit.ro.
Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei a publicat proiectele de ordin de modificare a tarifelor de distribuție, prin care acestea sunt majorate de la 1 martie cu peste 2,5%, pentru ca distribuitorii să-și poată recupera de la consumatori așa-zisa taxă pe lăcomie.
Astfel, tariful de distribuție al E-Distribuție Muntenia (care deservește Bucureștiul, Ilfovul și Giurgiu) va crește de la 107,28 lei/MWh la 109,77 lei/MWh. Creșteri similare de tarife sunt aprobate în cazul tuturor celorlalți distribuitori.
Profit.ro notează că în cazul producătorilor și furnizorilor, în urma plafonării prețului gazelor la 68 lei/MWh și a reintroducerii controlului prețului la energia electrică, există două variante: ori ca acestă contribuția de 2% să fie recunoscută în noile tarife aplicate consumatorilor casnici, fie recuperarea eă să fie maânată după expirarea termenului de 3 ani de politică intervenționistă a ANRE.
Ordine similare, prin care contribuția de 2% va fi suportată de consumatorii finali, vor fi emise de ANRE în cazul distribuitorilor de gaze naturale, scrie profit.ro.
Crisitan Păun, analist economic şi profesor de economie, a declarat pentru Realitatea TV că este foarte posibil ca taxele suplimentare impuse de guvern, peste noapte, să ajungă în factura consumatorilor. "Orice taxă reprezintă un element de cost, se regaseşte în costurile oricărei companii şi, într-un final, afectează alte costuri. Singura şansa ca un cost, o taxă impusă pe nepusă masă să fie suportată este să majorezi preţul cu această taxă, cu alte cuvinte taxa va deveni preţ mai mare, acesta va deveni inflaţie şi va fi plătit de toata lumea", a explicat Păun.
Dăncilă, anunț de ultimă oră despre ,,taxa pe lăcomie''