MENIU

Românii consumă anual aproape 13.000 de tone de seminţe. Cât de dăunătoare sunt pentru sănătate?

<p>Rom&acirc;nii consumă anual aproape 13.000 de tone de seminţe. C&acirc;t de dăunătoare sunt pentru sănătate?</p>

Pericolele consumului de seminţe sărate. Românii şi-au făcut un obicei din a ronţăi cantităţi impresionante de seminţe alături de nelipsita bere, însă nutriţioniştii avertizează că acestea nu sunt deloc bune pentru sănătate.

„Bomboanele agricole“, cum mai sunt numite seminţele de floarea-soarelui în limbaj popular, prăjite şi tăvălite prin sare, sunt foarte gustoase, iar papilele gustative aproape că dezvoltă o dependenţă, scrie Adevarul.

Datele statistice arată că românii consumă în fiecare an aproape 13.000 de tone de seminţe, clasându-ne pe locul al doilea în topul ţărilor cu cei mai mari consumatori de astfel de ronţăieli.

Rinichii sunt afectaţi de sarea în exces

Nutriţioniştii sunt de părere că explozia cazurilor de hipertensiune din ultimii ani, mai ales în rândul tinerilor, are drept cauză şi consumul de alimente foarte sărate, printre care şi seminţele.

"Cantitatea maximă de sare pe zi este de 5-6 grame. Or, noi mâncăm până şi de 15 ori mai multă sare", spun specialiştii.
Printre pericolele consumului de seminţe sărate se numără hipertensiunea şi bolile asociate acestei probleme, cum ar fi infarctul, accidentul vascular cerebral sau cancerul renal.

Rinichii sunt cel mai afectaţi de consumul excesiv de sare, completează experţii în nutriţie.

Pe de altă parte, seminţele prăjite cu sare, fie ele de floarea-soarelui ori de dovleac, sunt foarte toxice, din cauza uleiurilor care la temperaturi crescute dezvoltă compuşi cancerigeni.

Aceştia sunt extrem de toxici pentru ficat şi pot, de asemenea, să crească riscul de cancer al colonului. Pericolele consumului de seminţe sărate.

Persoanele care au probleme cu greutatea ar trebui să evite pe cât posibil consumul de seminţe sărate pentru că sarea în exces favorizează retenţia de apă în organism.

Seminţele de floarea-soarelui şi cele de dovleac trebuie consumate doar în stare crudă, dar şi aşa trebuie avut grijă la cantitate. Seminţele conţin aproape 50% grăsimi, motiv pentru care nu sunt indicate persoanelor obeze sau supraponderale. 100 de grame de seminţe prăjite şi sărate de floarea-soarelui conţin peste 250 de calorii, deci moderaţia e cuvântul de ordine.

Mai multe articole despre:
sare seminţe pericol sănătate