Românii cheltuie pentru mâncare și băuturi non-alcoolice dublu față de media UE
Țara noastră a ocupat, în 2019, primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește cheltuielile pentru alimente şi băuturi non-alcoolice. În timp ce în UE gospodăriile au alocat, în medie, 13% din totalul cheltuielilor de consum pentru alimente și băuturi non-alcoolice, cele din România au reprezentat 26%, potrivit datelor publicate luni de Eurostat.
România a fost urmată de Lituania (20,2%) şi Estonia (19,3%).
La polul opus, ponderea cheltuielilor pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum a fost sub 10% în trei state membre, respectiv Austria (9,7%), Luxemburg (8,9%) şi Irlanda (8,6%).
Pe ansamblu, gospodăriile din UE au cheltuit anul trecut peste 956 de miliarde de euro pentru alimente şi băuturi non-alcoolice, echivalentul a 6,8% din Produsul Intern Brut. Suma reprezintă 13% din totalul cheltuielilor de consum, fiind a treia mare categorie de cheltuieli ale gospodăriilor după cele pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze naturale şi alţi combustibili, care au reprezentat 23,5% din total, şi cele pentru transport, care au reprezentat 13,1%.
Din datele Eurostat mai reiese că, între anii 2009 și 2019, ponderea cheltuielilor pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum a scăzut sau a rămas stabilă în majoritatea statelor membre UE, inclusiv în România. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Lituania (-5,2%), Malta (- 3,5%) şi Polonia (-3%).
În țara noastră, ponderea cheltuielilor pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum a scăzut cu 1,3 puncte procentuale în perioada mențtionată, de la 27,3% în 2009 până la 26% în 2019.
Pe de altă parte, ponderea cheltuielilor pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum a crescut în şapte state membre UE. Cele mai mari creşteri s-au înregistrat în Cehia (+1,3%), Slovacia (+1,1%) şi Ungaria (+0,5%).