MENIU

Haos în Leeds, Anglia, după ce românii au răsturnat mașina poliției și atacă tot ce trimit autoritățile. MAE se implică în caz. VIDEO - Momentul care a declanșat furia compatrioților

Românii au făcut scandal în Anglia. Foto: Youtube

Este haos pe străzile din Leeds, Anglia după ce românii stabiliți acolo au decis să își arate revolta în mod violent față de o decizie a autorităților. Scandalul a pornit de la un subiect foarte sensibil: conform presei din Anglia, românii „au luat foc” din cauza unei tentative de preluare a unor copii de către stat. Între timp, au apărut și primele imagini cu micuții luați cu forța de către polițiștii britanici. 

UPDATE 
 
În urma implicării sale în acest caz. MInisterul Afacerilor Externe a emis următorul comunicat:

„În continuarea informațiilor transmise de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE) cu privire la incidentele produse în seara zilei de 18 iulie 2024, în Leeds (UK), vă comunicăm că demersurile realizate de către Centrala MAE, prin intermediul misiunii diplomatice și al Consulatului General al României la Manchester, au continuat pe parcursul zilei de vineri, 19 iulie 2024. Astfel, consulul general al României la Manchester a avut o serie de întâlniri cu reprezentanții autorităților locale din Leeds implicate în gestionarea situației care a avut la bază acțiunea de preluare a patru cetățeni români minori în grija serviciilor sociale locale.

În cadrul dialogului, reprezentanții autorităților locale de poliție au apreciat demersurile efectuate de Consulatul General al Românei la Manchester în sprijinul normalizării situației, respectiv discuțiile cu familia de cetățeni români și cu reprezentanții cultelor religioase din care fac parte cetățenii români prezenți la fața locului. În cadrul discuțiilor a fost subliniată necesitatea respectării recomandărilor autorităților locale, urmarea căilor legale de acțiune și importanța respectării deciziilor autorităților de protecție a minorilor din Leeds. 

Potrivit reprezentanților autorităților locale de poliție, ancheta derulată cu privire la acest incident este în curs de desfășurare, astfel încât la acest moment nu au fost recepționate notificări cu privire la reținerea sau arestarea unor cetățeni români implicați în evenimentele din seara zilei de 18 iulie 2024. 

De asemenea, în contextul discuțiilor cu reprezentanții serviciilor sociale britanice din cadrul Consiliului local Leeds care gestionează cazul cetățenilor români minori, precum și cu familia de cetățeni români, reprezentanții CG Manchester i-au asigurat de sprijinul autorităților române în identificarea unei soluții stabile, de durată, în interesul superior al minorilor, cu respectarea deciziilor adoptate de autoritățile britanice responsabile de caz. Reprezentanții CG Manchester au subliniat importanța deschiderii și a cooperării familiei minorilor cu autoritățile competente pentru identificarea tuturor instrumentelor menite să faciliteze o soluție în interesul superior al minorilor.

Menționăm faptul că, potrivit competențelor, în ansamblul acțiunilor de protecție și asistență consulară efectuate pentru cetățenii români, MAE, prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României, iar în unele situații cu sprijinul atașaților pentru probleme sociale si de muncă, acordă o atenție deosebită minorilor români care s-ar putea regăsi în situații dificile, în străinătate. De asemenea, este menținut dialogul cu părinții minorilor, cu autoritățile locale competente, precum și cu instituțiile române cu atribuții în materie de protecție a drepturilor minorilor.

Totodată, MAE subliniază că în toate demersurile efectuate în cazul cetățenilor români minori aflați în situații deosebite, primează exclusiv principiul fundamental privind respectarea interesului superior al copilului, în deplină concordanță cu principiile înscrise în Convenția privind Drepturile Copilului, cu respectarea reglementărilor din statul de cetățenie/ reședință permanentă/ domiciliu al minorului”, informează MAE în comunicat.

Știrea originală
 
Este scandal uriaș în Marea Britanie, iar o mulțime furioasă de români s-a luat la bătaie cu polițiștii pentru că inspectorii serviciilor sociale au luat copiii familiei de români în grija statului. Indivizii au răsturnat o mașină de poliție și au dat foc unui autobuz în semn de protest. Forțele de ordine au intervenit și au avertizat locuitorii să rămână în case. 
Sunt scenele șocante surprinse în momentul în care copiii familiei de români au fost luați de polițiști. Pe filmare se observă cum forțele de ordine îi scot pe micuți din casă, iar aceștia încearcă să se împotrivească.
Este momentul în care scandalul a izbucnit într-un cartier rău famat din orașul britanic Leeds. S-a ajuns aici după ce asistenții sociali au mers să preia copiii în grija statului.
Ar fi vorba despre cinci minori, dintre care unul ar fi fost rănit. Copilul s-ar fi lovit la cap pentru că mama l-ar fi scăpat pe jos. După ce părinții l-au dus la spital, medicii au sesizat protecția copilului și a început cearta.
 
Țipetele părinților speriați că își pierd copiii i-au făcut pe ceilalți români să iasă în stradă. În scurt timp, sute de oameni s-au strâns pe stradă și situația a scăpat de sub controlul zecilor de agenți chemați să îi liniștească.
 
Scandalagiii au răsturnat o mașină de poliție și au incendiat un autobuz.
Presa locală a scris că românii au aruncat cu tot ce au prins la mână. Din cauza valului de violențe, polițiștii au fost nevoiți să se retragă pentru câteva ore, timp în care scandalagiii au dat foc mai multor obiecte adunate în mijlocul unei intersecții. Yvette Cooper, ministrul de interne al Marii Britanii, s-a declarat îngrozită de ceea ce s-a întâmplat acolo.
Din fericire, nu a fost raportată nicio victimă. La solicitarea presei, Ministerul Afacerilor Externe din România s-a sesizat și a întreprins demersuri prin intermediul misiunii diplomatice și consulare. 
 
„Ministerul Afacerilor Externe, prin Consulatul General al României la Manchester, s-a autosesizat încă din seara zilei de 18 iulie 2024, în urma informațiilor din presă, și a întreprins demersuri pe lângă autoritățile locale, serviciile sociale și comunitare din cadrul consiliului local Leeds. Consulul general al României la Manchester este în legătură permanentă cu familia de cetățeni români implicată și cu autoritățile locale pentru a monitoriza situația. În cadrul discuțiilor cu cetățenii români, reprezentantul Consulatului General le-a recomandat ferm să respecte instrucțiunile autorităților locale, să rămână calmi și să urmeze procedurile legale pentru clarificarea situației minorilor, în conformitate cu legislația aplicabilă și deciziile instanței, în interesul minorilor”, a precizat MAE.
De asemenea, atașatul pe linia afacerilor interne de la Ambasada României la Londra este în contact cu omologii săi, transmite Ministerul Român al Afacerilor Externe.
 
 
„Până la stabilizarea situației din zona în care locuiesc cetățenii români, consulul general al României la Manchester a fost în legătură directă cu reprezentanții cultelor religioase locale, care au transmis aceleași recomandări cetățenilor români. Conform informațiilor disponibile, situația minorilor nu a fost raportată anterior consulatului nici de părinți, nici de autoritățile locale. Consulatul General al României la Manchester continuă dialogul cu familia cetățenilor români implicați, cu autoritățile locale și cu reprezentanții comunității românești pentru a găsi cele mai bune soluții legale în vederea soluționării situației minorilor români, în condiții de calm și siguranță”, a menționat MAE.
 

Serviciile sociale au încercat să ia un copil de la o familie de naționalitate română din Leeds

Mai mulți români au fost implicați în incidente violente joi seară la Leeds, aparent declanșate de o tentativă de preluare a unor copii de către stat, relatează vineri news.abplive.com.
 
„Serviciile sociale au luat cinci copii de la părinții lor după ce un bebeluș de 7 luni a fost dus la spital cu o rană la cap. Au atacat poliția și au incendiat diverse obiecte”, a postat un jurnalist, împreună cu scurte înregistrări video care arată un autobuz incendiat și o mașină de poliție atacată cu pietre.
 
Conform poliției, până acum nimeni nu a fost rănit, iar incidentele ar fi fost „instigate de o minoritate infracțională care dorește să distrugă relațiile comunitare”.