MENIU

România va plăti 180 de milioane de dolari pe rachete pentru avioanele americane F-16

România dă 180 de milioane de dolari pentru rachete de F-16. Foto/Profimedia

Statele Unite au aprobat vânzarea către România de rachete aer - aer care vor echipa avioanele F-16 ale României. Costul total ajunge la 180 de milioane de euro.

"Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea de rachete AIM-120 AMRAAM către România pentru a oferi capabilități aer-aer avansate pentru Forțele Aeriene Române. Vânzarea inițială este evaluată la aproximativ 180 de milioane de dolari, cu opțiunea de a achiziționa rachete suplimentare în viitor", precizează Ambasada SUA.

Potrivit Ambasadei SUA, "această vânzare contribuie la efortul de modernizare a Forțelor Aeriene Române, rachetele AIM-120 fiind compatibile cu avioanele F-16 ale României, dar și cu alte aeronave NATO și americane, inclusiv avioanele F-35".

Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, a felicitat România pentru această achiziție importantă. Ambasadoarea a precizat că achiziția de rachete "va crește substanțial capacitatea Forțelor Aeriene Române de a apăra teritoriul României și de a contribui la pacea și stabilitatea în regiune".

Referindu-se la vizita ei recentă la Baza 86 Aeriană de la Borcea, unde se află avioanele F-16 ale României, ambasadoarea SUA a declarat: „Am fost cu adevărat impresionată să văd avioanele F-16 românești în acțiune. Această achiziție demonstrează angajamentul ferm al guvernului român pentru securitate și apărare.”

Tot la Baza Aeriană Borcea se află și Centrul regional de instruire pentru avioane F-16, unde se pregătesc piloți militari din România și din alte țări.

Mai multe articole despre:
avioane rachete rachete f 16 romania