MENIU

România, sub ape. Cod GALBEN de INUNDAŢII. Sute de case inundate şi drumuri închise

Inundaţii, COD PORTOCALIU
Inundaţii

Hidrologii au emis o avertizare COD PORTOCALIU de inundaţii valabilă până joi dimineaţă, ora 08.00, pe râurile din bazinele hidrografice: Teleajen, Cricovul Sărat, Prahova, Trotuş, Putna, Rm Sărat, afluenţii mici aferenţi cursului mijlociu şi inferior al Siretului (judeţele Bacău, Vrancea şi Galaţi), afluenţii mici ai Prutului şi râurile din Dobrogea (judeţele Constanţa şi Tulcea). De asemenea, până joi seară, ora 21.00, este valabil un COG GALBEN de inundaţii pe râurile din bazinele hidrografice: Olt, Argeş, Dâmboviţa, Ialomiţa, Buzău, Trotuş, Putna, Rm. Sărat, Bistriţa, Moldova, Suceava, Bârlad, Siret, afluenţii Prutulu şi râurile din Dobrogea.

UPDATE. Infotrafic: Mai multe drumuri sunt afectate de apa de pe carosabil

Traficul auto și feroviar este întrerupt pe mai multe porțiuni din țară, în urma ploilor abundente înregistrate în ultimele 24 de ore, potrivit centrului Infotrafic al Poliției Române.

"Din cauza apei de pe carosabil, circulația rutieră pe DN24D Galați — Bârlad este oprită pe ambele sensuri între localitățile gălățene Bălăbănești și Băleni. Ruta ocolitoare este DN24D km 19+430 — DJ242A — Rădești — Berești — DJ242B — Târgu Bujor — Viile — DJ253 — DN24D km 51+283. De asemenea, traficul auto pe DN25 Galați — Tecuci este întrerupt între localitățile gălățene Sendreni și Hanu Conachi", informează Infotrafic.

Tot în județul Galați, traficul feroviar pe secția de cale ferată 703 Galați — Bârlad este întrerupt între Galați și Tulucești (tronsonul kilometric 11+300 — 11+420). Măsura a fost luată de autorități după ce infrastructura feroviară a fost inundată.

Tot din cauza apei de pe carosabil, circulația auto pe DN2 (E85) se desfășoară îngreunat, pe jumătate de cale, la km 185+700 de metri, la ieșirea din municipiul Focșani către Adjud (pe o porțiune de aproximativ 200 de metri, apa măsoară circa cinci centimetri.

Traficul se desfășoară îngreunat pe DN2 (E85) Mărășești — Adjud, la km 223, între localitățile Domnești și Ruginești. Pe sensul către Focșani este afectată prima bandă și o parte din banda 2.

De asemenea, circulația este îngreunată pe DN23A Focșani — Ciorăști, la km 20+500 de metri, în zona localității Bordeasca Veche (comună Tătăranu). În acest loc, apa de pe carosabil măsoară aproximativ 10 centimetri.

În județul Buzău, circulația rutieră pe DN10 Buzău — Brașov s-a reluat pe un fir alternativ.

Din cauza căderilor de stânci de pe versanți, urmare a precipitațiilor semnificative, traficul a fost oprit total la km 80 în zona localității Siriu, de la ora 3,30. Rămâne restricționată circulația autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone. Este instituită și restricție de viteză de 10 km/h. Ruta ocolitoare pentru traficul greu este DN1B Buzău — Ploiești, DN1A Ploiești — Cheia — Săcele, DN1 Săcele — Brașov.

Potrivit Infotrafic, traficul rutier pe DN13B s-a reluat, pe un fir alternativ, în județul Harghita. Din cauza unui eveniment rutier (un autotren a derapat, s-a izbit de un gard și a rămas de-a curmezișul pe carosabil), circulația fusese oprită total la ieșirea din localitatea Praid către Sovata.

Ca urmare a zăpezii și vântului puternic, DN67C — Transalpina a fost închis temporar între Rânca și Obârșia Lotrului (între kilometrii 34+500 — 59+800).

"Având în vedere atenționările meteorologilor, recomandăm conducătorilor auto să ruleze cu viteză adaptată în funcție de starea carosabilului, să mărească distanța în mers între autovehicule și să folosească luminile de întâlnire inclusiv pe timpul zilei. În cazul în care se va depune strat de zăpadă pe partea carosabilă, reamintim că anvelopele de iarnă sunt obligatorii", se arată în comunicat.

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol în bazinele hidrografice Suhu și Geru, judeţul Galați.

Fenomenele se pot produce cu intensitate și probabilitate mai mare în bazinul hidrografic al râului Suhu.


 

Ploile torenţiale aduse de un ciclon din Mediterana fac ravagii în România şi sunt departe de final. Hidrologii au emis un cod portocaliu de inundaţii pentru mai multe judeţe. În noaptea de luni spre marţi, mai multe case din judeţele Prahova, Vrancea, Ilfov şi din Capitală au fost inundate, un drum a fost blocat din cauza căderilor de pietre de pe versanţi. Circulația feroviară este întreruptă în gara din municipiul Galați, din cauza cantităţilor mari de apă care a acoperit macazurile.

De ieri după-amiază, până în această dimineaţă, pompierii din Bucureşti au fost solicitaţi în peste 50 de cazuri pentru a scoate apa acumulată în locuinţe şi gospodării. În prezent, sunt în desfăşurare alte zece intervenţii asemănătoare.

Angajaţii ISU au fost solicitaţi să intervină la patru gospodării din Bucureşti şi Judeţul Ilfov care au fost inundate luni seara, pe teren fiind mobilizate şi 12 echipe ale Apa Nova cu 49 de muncitori.

Angajaţii Apa Nova au fost solicitaţi să intervină în 32 de situaţii, fiind semnalate nouă situaţii de acumulări de apă şi 20 de canale înfundate.

Centrul Infotrafic al Poliţiei Rutiere informează că, din pricina căderilor de stânci de pe versanți, cauzate de precipitațiile semnificative, circulația rutieră pe DN10 Buzău – Brașov este oprită pe ambele sensuri la km 80, în zona localității buzoiene Siriu.

Din pricina apei de pe carosabil, traficul rutier se desfășoară îngreunat pe DN2 Focșani – Bacău, la km 223, între localitățile Domnești și Ruginești (jud. Vrancea). Pe sensul către Focșani, este afectată prima bandă și o parte din banda numărul 2. Din același motiv, se circulă ușor îngreunat pe DN1B Ploiești – Buzău, la km 31, în zona localității prahovene Loloiasca. Pe carosabil, nivelul apei este de aproximativ 5 centimetri.

Din cauza intemperiilor, circulația feroviară este întreruptă în gara din municipiul Galați. Ca urmare a precipitațiilor abundente, macazurile au fost acoperite cu o cantitate mare de apă și, din acest motiv, trenurile nu mai pot pleca din acest loc. De asemenea, locomotivele nu pot intra în această gară.

Probleme au fost şi în judeţul Tulcea. Un microbuz în care se aflau cinci persoane a fost prins de viitură, miercuri dimineaţă, pe DN 22F, în apropierea localităţii Horia. Oamenii au fost salvaţi după intervenţia pompierilor.

UPDATE 80 de case inundate în judeţul Vrancea

Orașul Adjud și patru comune din județul Vrancea au fost inundate ca urmare a precipitațiilor abundente căzute în ultimele 24 de ore. De asemenea, pompierii au intervenit și în municipiul Focșani pentru evacuarea apei din trei garaje subterane și un subsol.

Inundaţii în Prahova în 15 localităţi

Ploile abundente au provocat inundații în 15 localități ale județului Prahova, pompierii intervenind cu motopompe, în cursul nopții de marți spre miercuri, pentru evacuarea apei din opt case și zeci de curți și grădini, probleme fiind înregistrate și pe DN 1B, unde carosabilul este inundat, iar două TIR-uri s-au ciocnit.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, Raluca Vasiloae, a declarat că opt locuințe din cinci localități, dintre care trei sunt situate în municipiul Ploiești și câte una în orașele Urlați și Băicoi, au fost inundate în ultimele 12 ore, scrie Agerpres.

De asemenea, pompierii au intervenit în 13 localități, între care orașele Ploiești, Boldești Scăeni, Urlați, pentru evacuarea apei din 25 de curți și grădini, dar și dintr-un beci.

PROMOTIE LA eMAG! TOATE OFERTELE POT FI GASITE AICI!!!

COD PORTOCALIU de INUNDAŢII

Hidrologii au emis un cod portocaliu de inundaţii ce a intrat în vigoare miercuri la ora 00.10 şi este valabil până la ora 11.00 pentru judeţela Prahova şi Buzău.

De miercuri dimineţa la ora 6.00 până joi la ora 6.00 va fi în vigoare un cod portocaliu de inundaţii pentru judeţele Harghita, Neamţ, Bacău, Galaţi, Constanţa şi Tulcea.

Fenomenele vizate: Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE.

BAZINELE HIDROGRAFICE AFECTATE sunt Olt - bazin superior şi mijlociu, Argeş - bazin superior, Dâmboviţa, Ialomiţa, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Trotuş, Bistriţa, Moldova, Suceava, Bârlad, afluenţii mici din bazinul mijlociu şi inferior al Siretului, afluenţii Prutului şi râurile din Dobrogea.

- În intervalul 12.10.2016 ora 06:00 – 13.10.2016 ora 06:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Trotuş superior şi afluenţi (judeţele Harghita, Neamţ şi Bacău), Putna – bazin superior şi afluenţi (judeţul Vrancea), Bârlad superior şi afluenţi (judeţele Vaslui, Iaşi, Bacău, Vrancea şi Galaţi), afluenţii mici aferenţi cursului mijlociu şi inferior al Siretului (judeţele Bacău, Vrancea şi Galaţi), afluenţii mici ai Prutului aferenţi sectorului aval s.h. Drânceni (judeţele Vaslui şi Galaţi) şi râurile din Dobrogea (judeţele Constanţa şi Tulcea).

Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Putna, Trotuş şi Bârlad.

Cod potocaliu de ploi, cod galben de ninsori

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis două atenţionări, respectiv cod galben şi cod portocaliu de ploi, valabile de marţi până joi.

Avertizarea cod portocaliu de ploi abundente este valabilă de marţi, de la ora 18.00 şi până miercuri la ora 20.00.

"În judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Brăila, Buzău, Prahova, Constanţa şi Tulcea, precum şi în zona de munte aferentă judeţului Dâmboviţa se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi 50-60 l/mp şi pe arii restrânse 80-90 l/mp", se arată în informarea transmisă de specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

O altă avertizare, de data aceasta cod galben de ploi, vizează 20 de judeţe din centrul ţării.

"În intervalul menţionat, temporar va ploua în majoritatea regiunilor. În special în sud-estul, estul şi centrul ţării, precum şi în zonele montane şi submontane cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp şi pe arii restrânse 40...50 l/mp. La munte, îndeosebi în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali, treptat vor predomina ninsorile şi se va depune strat nou de zăpadă.Vântul va prezenta intensificări temporare în majoritatea regiunilor, cu viteze ce vor depăşi la rafală 55...65 km/h cu precădere în regiunile estice şi la munte şi pentru intervale scurte de timp peste 75...80 km/h în zona litoralului, dar şi pe crestele înalte de munte, unde va viscoli ninsoarea", se mai arată în informarea ANM.

Mai multe articole despre:
inundaţii vreme rea plooi