MENIU

România, sub ploaia de stele căzătoare. Când pot fi văzute Orionidele

România, sub ploaia de stele căzătoare. Când pot fi văzute Orionidele

În această lună, Pământul trece prin norul lăsat în urmă de coada cometei Haley. Astfel, ploaia de meteori Orionide, provenită de la cometa Haley, se poate observa în perioada 02 octombrie - 07 noiembrie, punctul maxim fiind pe 21 octombrie. 

Orionidele sunt o ploaie de meteori de intensitate medie, ce produce aproximativ 20 de meteori pe oră, conform astro-urseanu.ro

Cel mai bine de observat va fi, după miezul nopţii în apropierea constelației Orion, dar pot apărea oriunde pe cer.

Ploaia de stele va fi vizibilă din afara oraşelor aglomerate, în condiţii meteorologice favorabile, dacă cerul va fi senin.

Un curent de meteori este un eveniment ceresc în care se observă un număr de meteori care pare să radieze, sau să provină, dintr-o zonă pe cerul nopții. Acest meteori sunt cauzați de fluxuri de resturi cosmice numite meteoroizi ce intră în atmosfera Pământului la viteze extrem de mari pe traiectorii paralele.

Cei mai mulți meteori sunt mai mici decat un bob de nisip, astfel încât aproape toate se dezintegrează și niciodată nu lovesc suprafața Pământului. Ploi de meteori intense sau neobișnuite sunt cunoscute ca izbucniri de meteori și furtuni de meteori, care pot produce mai mult de 1.000 de meteori pe oră.