MENIU

România și Republica Moldova au semnat Declarația comună privind „relația bilaterală specială și privilegiată” între cele două țări

Klaus Iohannis și Maia Sandu, la Chișinău, 29 decembrie 2020 Foto: Administrația prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a invitat-o pe Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, într-o vizită oficială la București în perioada următoare. Cu prilejul vizitei de marți, cei doi șefi de stat au semnat o Declarație comună privind relația bilaterală și Parteneriatul Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. 

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, la Chișinău, că România și Republica Moldova au semnat o declarație comună, „care reconfirmă relația bilaterală specială”.

Totodată, Klaus Iohannis i-a adresat o invitație președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, de a veni într-o vizită oficială în România în perioada următoare.

Am adresat doamnei Președinte Maia Sandu invitația de a efectua o vizită oficială la București.

Astăzi, am adoptat împreună o Declarație comună care își propune să consolideze parteneriatul nostru strategic.

Declarația reconfirmă relația bilaterală specială la aniversarea a zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, precum și angajamentul Republicii Moldova de a urma parcursul european și de a implementa reformele democratice necesare în acest sens”, a declarat Klaus Iohannis, marți, la Chișinău.

Citește și VIDEO Klaus Iohannis, mesaj pentru românii de peste Prut: Contați pe ajutorul meu și al României! Anunț despre dozele de vaccin anti COVID pentru Republica Moldova

„România și Republica Moldova reafirmă caracterul special al relației bilaterale bazate pe comunitatea de limbă, cultură și istorie și fundamentate pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, de la a cărui semnare aniversăm, în 2020, zece ani. De asemenea, România și Republica Moldova reconfirmă faptul că locul firesc al Republicii Moldova se află în familia europeană.

România subliniază caracterul legitim al așteptărilor cetățenilor Republicii Moldova pentru un trai prosper, într-un stat stabil și democratic, cu instituții publice moderne și cu o justiție independentă, și va continua să susțină îndeplinirea obiectivului fundamental reprezentat de integrarea europeană a Republicii Moldova, singura în măsură să asigure stabilitatea, dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova.

România se angajează să rămână cel mai sincer susținător al cetățenilor Republicii Moldova, așa cum a acționat deja și va continua să o facă în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19.

La rândul său, Republica Moldova își reafirmă hotărârea de a continua edificarea unui stat democratic și prosper, inclusiv prin consolidarea parcursului său european și beneficiind de sprijinul și cooperarea oferite în cadrul Parteneriatului Strategic bilateral. Evidențiind importanța implementării depline a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv a prevederilor referitoare la Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, Republica Moldova își reafirmă angajamentul privind continuarea implementării reformelor democratice, cu un accent special pe cele legate de reforma justiției, statul de drept, combaterea corupției și asigurarea independenței mass-media.

Recunoscând contribuția proiectelor de cooperare bilaterală derulate de România în Republica Moldova la eforturile de îmbunătățire a condițiilor de viață ale tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de zona geografică unde locuiesc, limba vorbită, orientarea politică, Republica Moldova subliniază angajamentul pentru continuarea implementării proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv și mai ales a proiectelor strategice de interconectare și a proiectelor din domeniul infrastructurii, precum și hotărârea de a susține și proteja prezența investițională a României în Republica Moldova.

Reiterând importanța deosebită a promovării respectului pentru limba, cultura și istoria comune, părțile reafirmă valoarea inestimabilă a patrimoniului cultural comun, parte integrantă a patrimoniului european, care fundamentează relația privilegiată dintre România și Republica Moldova.

Având în vedere cele de mai sus, părțile subliniază importanța deosebită a aprofundării cooperării dintre România și Republica Moldova, cu accent pe aspectele de interes strategic, și exprimă hotărârea de a acționa împreună de o manieră coordonată pentru îndeplinirea obiectivelor noastre comune”, 

Președintele Klaus Iohannis s-a aflat marți, 29 decembrie, într-o vizită oficială la Chișinău, la invitația președintelui nou ales al Republicii Moldova, Maia Sandu.

Citește și VIDEO Klaus Iohannis, mesaj pentru românii de peste Prut: Contați pe ajutorul meu și al României! Anunț despre dozele de vaccin anti COVID pentru Republica Moldova