MENIU

România riscă să piardă 1 miliard de euro! Licitații măsluite cu scanfandri neautorizați

Constanta

Scandalul din jurul proiectului de lărgire a plajelor de pe litoralul românesc ia amploare. După moartea a doi scafandri în timpul unor scufundări în zona lucrărilor, ies la iveală nereguli cu privire la firmele care au contractat evaluările arheologice și de mediu. Vestigii antice cu valoare istorică sunt în pericol de a fi distruse din cauza unor expertize arheologice falsificate. Aceste nereguli ar putea costa România aproape un miliard de euro.

Alexandru Căutiș, jurnalist: De unde suntem noi aici, din dreptul coloanei acesteia și până la Cazino sunt foarte multe vestigii. Poate câteva sute, după cum au numărat câțiva scafandrii profesioniști, care au și doctorate în arheologie.

În zona Cazinoului, sute de vestigii antice sunt în pericol de a fi distruse din cauza lucrărilor de înnisipare. O investigație jurnalistică a arătat că echipa de scafandri arheologi care a făcut evaluarea în zonă a ascuns existența acestor construcții vechi de mii de ani. Mai mult, Alexandru Căutiș Alexandru Căutiș spune că cei patru scafandri care au evaluat zona cazinoului nu sunt autorizați.

Alexandru Căutiș: În luna iunie, Muzeul de Arheologie Constanța a făcut scufundări cu turiști într-un program care voia să descopere turiștii vestigiile antice din dreptul cazinoului. Același muzeu a făcut o descărcare arheologică, în care a spus că nu există acester vestigii.

Lungul șir de nereguli din jurul proiectului de lărgire a plajelor a culminat săptămâna trecută cu o tragedie. Doi scafandri care supravegheau lucrările în zona Eforie Nord au murit înecați.

Alexandru Căutiș: Acei scafandrii neautorizați au murit poate și pentru că nu aveau certificatele obținute. Nu erau din punct de vedere al sănătății conform cu ceea ce trebuie să fie un scafandru profesionist. Acea firmă care a câștigat licitația pentru descărcarea de mediu, nu avea aviz de la Centrul de Scafandri Constanța.

Liderul Blocului Național Sindical Dumitru Costin susține că licitația pentru prestarea de servicii de scafandrerie a fost contrafăcută și că firma neautorizată a fost favorizată.

Dumitru Costin: Acest caiet de sarcini a conținut prevederi contrare legislației naționale în vigoare. Am verificat și în ianuarie 2021, pe Site-ul Autorității Navale Române, această firmă nu figurează pe lista companiilor autorizate.

Lucrările de înnisipare și extindere a litoralului au suferit de-a lungul timpului amânări. Direcția Națională Anticorupție a sistat în urmă cu câteva luni lucrările pe o porțiune de plajă unde a fost găsită o epavă antică. Din cauza repetatelor nereguli privind descărcarea siturilor arheologice, România riscă să piardă miliardul de euro pus la dispoziție de Uniunea Europeană.

Mai multe articole despre:
scafandri marea neagra