România RENUNȚĂ la acordul cu o companie din China pentru construirea reactoarelor nucleare 3 și 4 de la Cernavodă
Singurul producător de energie nucleară din România urmează să înceapă discuțiile pentru încetarea acordului semnat cu compania China General Nuclear Power (CGN) pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Centrala nucleară Cernavodă, potrivit unui anunț al Nuclearelectrica, scrie g4media.ro.
Renunțarea la acordul cu compania chiineză este o solicitare oficială primită din partea actionarului majoritar, Ministerul Economiei, și va fi pusă pe ordinea de zi a Adunarii Generale Ordinare si Extraordinare a Actionarilor SNN din data de 12.06.2020, potrivit comunicatului de presa al Nuclearelectrica.
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat pe 4 mai că că susţine foarte mult realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, dar vrea să fie făcute cu parteneri din Uniunea Europeană şi din NATO.
Acordul cu marea companie chineza CGN a fost inițiat în timpul guvernării PSD și a fost criticat de partenerii strategici ai României. Acordul preliminar a fost semnat pe 8 mai 2019, din partea României, de fostul ministru al Energiei Anton Anton din Guvernul Dăncilă.
Dezvoltarea de noi unităţi nucleare în România se află în discuţie încă din timpul guvernării Năstase, din 2003. Unităţile 3 şi 4 se află în conservare din 1992.
În luna mai 2019, companiile Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power au semnat forma finală a acordului pentru societatea care va construi, în parteneriat public-privat, reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucelare de la Cernavodă, o investiţie de peste 6 miliarde de euro ce ar fi urmat să fie finanțată printr-uh împrumut din China. Investiția propriu-zisă nu a fost demarată însă, fiind în toi negocierile cu compania chineză pentru detaliile financiare ale înțelegerii, potrivit g4media.ro..
China General Nuclear Power Corporation a fost înfiinţată în 1994 şi este cel mai mare producător chinez de energie nucleară, având în operare 11 reactoare.
Klaus Iohannis și Donald Trump au semnat pe 20 august 2019 la Washington o Declarație comună care stabilea practic agenda relațiilor bilaterale pe viitor și a dat câteva indicii despre preocupările majore ale celor două state. Declarația comună proiectează în mod evident interesele strategice ale SUA în relația cu China și Rusia în domeniul cibernetic, respectiv energetic.
Interesul SUA în dezvoltarea sectorului energetic nuclear din România este relativ recent și, potrivit surselor G4Media.ro, are legătură cu retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă, precum și cu o eventuală implicare în construcția a două noi reactoare.