MENIU

România reală: Școli dotate cu echipamente moderne, dar cu toalete în curte

România reală: Școli dotate cu echipamente moderne, dar cu toalete în curte

70 de școli și grădinițe din întreaga țară au toalete în curte. Majoritatea se află în comunitățile defavorizate, unde investițiile nu s-au realizat din cauza lipsei de fonduri.

„Continuăm până când nicio școală nu va mai avea o toaletă neconformă. Dintre cele 70 de grupuri sanitare neconforme, 50 vor fi cuprinse într-o hotărâre de guvern pentru finanțare, pe care Ministerul Educației o va iniția chiar de anul acesta. Cele 20 rămase prezintă caracteristici care nu permit finanțare actuală, fie sunt pe terenuri private, fie deja sunt prinse în alte programe de finanțare”, spunea ministrul Educației, Ligia Deca, pe 4 septembrie.

În județul Vaslui sunt cele mai multe unități de învățământ cu toalete în curte. Șoala Primară și Grădinița cu Program Normal din satul Valea Mare, comuna Negrești sunt pe lista unităților care nu dispun de grupuri sanitare conforme. Primăria a primit 77 de mii de la guvern pentru renovarea școlii, iar 53 de mii de lei vor fi investiți în modernizarea grupurilor sanitare.

Primăria a accesat un proiect de peste 500.000 de euro prin PNRR pentru dotarea școlilor de pe raza localității, cu mobilier, tablete inteligente și alte dispozitive de ultimă generație.

„A fost un proiect foarte greu de dus pentru că am adus atât echipamente IT, cât și mobilier la grădinițele din oraș, la școlile primare și gimnaziale și la liceul din localitate. Sunt lucruri care nu au mai fost în învățământul din Negrești și din cele șase sate aparținătoare și sperăm prin această dotare să atragem copiii și să scădem inclusiv rata abandonului școlar”, a declarat primarul Cristinel Rusu.

Harta cu cele mai des întâlnite nume de familie din Romania, în funcție de regiune

Școlile din Negrești demonstrează o realitate plină de contraste. Din clasele cu table inteligente și bănci nou-nouțe, ieși într-un hol în care a fost instalată o chiuvetă cu boiler pentru că la toaleta din curte nu există apă caldă.


Pentru a folosi sumele alocate de la bugetul de stat pentru a aduce toaletele la standardele impuse, una dintre soluții ar putea fi instalarea unora noi în containere. E soluția la care au apelat deja mai multe unități de învățământ din țară.

„Dacă le facem în afara școlii, nu mai îndeplinim criteriul de a fi în interior. Și atunci să vedem cum procedăm... plus că fondurile sunt foarte mici. Ne-am gândit inclusiv să cumpărăm acele containere, să le așezăm cât mai aproape de intrarea în școli și să creăm un soi de tunel care să fie în interior, astfel încât copilul, iarna sau în condiții care nu sunt favorabile, să poată merge la toaletă în interior, între ghilimele, deși containerul e în exterior”, a mai susținut edilul.

În ultimii doi ani, guvernul a alocat aproape 20 de milioane de lei pentru amenajarea a aproape 300 de grupuri sanitare. La începutul anului școlar, peste 50 de școli au primit bani direct de la guvern pentru a construi toalete moderne, dar până când acestea vor fi finalizate elevii și profesorii trebuie să se descurce în cele existente. 

Sondaj înfiorător: Tânăra generație preferă regimurile totalitare. „Toate frustrările, toate nemultirile pe care tinerii le au duc doar acolo”